U trendu

Monšalen: Pariz za efikasniji, kredibilan proces pristupanja

BRISEL, 19. novembra ( Tanjug) – Francuska dÅŸavna sekretarka zaduÅŸena za evropske poslove AMELI DE MONÅ ALEN kaÅŸe da se Pariz zalaÅŸe za proces pristupanja EU koji je efikasniji i konkretniji i koji bi bio kredibilan kako u očima građana EU tako i za građane Zapadnog Balkana.

De MonÅ¡alen je dolazeći na sastanak Saveta EU ocenila da je vaÅŸno Å¡to će ministri odmah nastaviti da razgovaraju o politici proÅ¡irenja kako bi na majskom samit u Zagrebu „na noge stavili efikasniju proceduru pristupanja EU“.

„Mi ne menjamo pravila usred procesa. Ono Å¡to vidimo jeste da proces ne funkcioniÅ¡e jer traje dugo, frustrirajući je za učesnike, nije politički vođen od strane EU već postoji neki automatizam, a pre svega građani zemalja koje pregovaraju ne nalaze svoje interese u takvom procesu“, ocenila je francuska ministarka.

De MonÅ¡alen je ocenila da u procesu pristupanja EU „postoje frustracije“ i navela primer Srbije i Crne Gore, koje prema njenim rečima, pregovaraju već dugo bez konkretnog napretka na terenu.

„Vidimo da sve viÅ¡e ljudi odlaze iz regiona, a sa EU strane se uspostavila sporost koja je nezadovoljavajuća“, kaÅŸe de MonÅ¡alen.

Ona je ocenila i da postoji „umor od pregovora“ koji, kako kaÅŸe, ne prozvode konkretne rezulate za one na koje se to pre svega odnosi, a to su građani Zapadnog Balkna.

„Ono Å¡to je započeto u Srbiji i Crnoj Gori je legitiman proces pristupanja, ali on ima svoje slabosti. Ako Srbija i Crna Gore ÅŸele da uđu u novu dinamiku koji bismo kreirali moćićemo o tome da razgovaramo“, poručila je de MonÅ¡alen.

Ona je ponovila da je Francuska stavila na sto predlog nove metodologije koji bi pregovore sa zemljama kanidatima učinio efikasnijim i opipljivijim.

„U suÅ¡tini radi se o četiri principa u stepenovanju kako bi evropske politike bile pristupačanije zemljama kandidatima u odnosu na to kako se pregovori budu odvijali“, kaÅŸe de MontÅ¡alen.

Francuska ministarka naglasila je da se Pariz zalaÅŸe za striktniji proces koji će da se fokusira i na ekonomsko i socijalno usklađivanje uporedo sa ispunjavanjem političkih kriterijuma.

Ameli de MonÅ¡alen dodala je da je Å¡est zemlja – Austrija, Italija, Slovačka, Slovenija, Poljska i ČeÅ¡ka zatraÅŸilo od Evropske komisije da se naprave predlozi koji bi proces pristupanja EU učinili efikasnijim i opipljivijim i ocenila je da se to dopunjuje sa francuskim predlogom.

Ona je zaključila da je vreme da se u EU vodi „smirena i konkretna“ debata o politici proÅ¡irenja, a da će Evropska komisija biti ta koja će predstaviti eventualnu novu metodlogiju proÅ¡irnja.

„Vreme je da izađemo iz velikih priča i postavimo pitanje suÅ¡tine procesa i kako da podrÅŸimo građane tog dela Balkana koji mnogo očekuju od Evrope“, zaključila je Ameli de MonÅ¡alen.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.