Mor: HR mora da uradi nešto po pitanju ustaških simbola

ZAGREB – Ustaški pozdrav „za dom spremni“ ne može istovremeno biti i simbol junaštva i simbol zla, izjavio je danas ambasador Izraela u Hrvatskoj Ilan Mor i ukazao na dobru praksu Nemačke i Austrije koje veličanje nacizma kažnjavaju zatvorom.

„U Vukovaru se ZDS koristi kao deo heroizma, simbol borbe protiv okupatora, a u Jasenovcu je simbol zla. Morate se odlučiti, ne može se isti slogan koristiti za totalno različite delove vaše istorije“, rekao je Mor za Hinu.

Dan nakon što je odao poštu jasenovačkim žrtvama, Mor je rekao da Hrvatska mora nešto da učini s tim u vezi.

„Nisam advokat, nisam Hrvat i ne mogu reći treba li to kažnjavati zatvorom. Ali mogu reći da su Nemačka i Austrija dobri primeri“, jasan je Mor.

Poput globalnih tendencija da se umanji tragedija holokausta, Mor kaže da i deo hrvatskog društva koristi svaku priliku da glorifikuje ustaše, njihovog poglavnika Antu Pavelića i ustaški poklič „za dom spremni“.

„Kao da se ništa nije dogodilo, kao da Jasenovac nije bio logor za istrebljenje nego radni logor. To se protivi istorijskim činjenicama i svedočanstvima preživelih“, precizirao je izraelski diplomata.

Potrebno je više od snimanja filmova

Povodom objavljivanja različitog broja stradalih u Jasenovcu u Hrvatskoj i Srbijo, Mor kaže da to štetno i da treba otvoriti arhive u obe države da bi stručnjaci obvili svojposao i dođu do situacije koju će prihvatiti obe strane.

Smatra da isto načelo treba primeniti na Alojzija Stepinca, poglavara Katoličke Crkve u Hrvatskoj u Drugom svetskom ratu kojeg Hrvati smatraju svecem, a Srbi saradnikom ustaškog režima.

Mor kaže da i Hrvati i Srbi imaju pravo da žale za svojim žrtvama, ali i da se različiti pogledi na iste događaje u prošlosti moraju prevladati dijalogom.

„Ako želite da živite u miru, morate učiniti više nego proizvoditi filmove, morate razgovarati“, rekao je Mor.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.