U trendu

Moravjecki: NATO mora da preduzme konkretne korake

VARŠAVA – NATO mora da preduzme konkretne korake da bi rešio migrantsku krizu na beloruskoj granici, izjavio je danas poljski premijer Mateuš Moravjecki, dodajući da Poljska, Litvanija i Letonija mogu zatražiti konsultacije na osnovu člana četiri Severoatlantskog sporazuma.

Prema članu četiri, svaka zemlja članica može da zatraži konsultacije kada god je po njenom mišljenju ugrožen njen teritorijalni integritet, politička nezavisnost ili bezbednost, preneo je Rojters.

„Razgovaramo sa Letonijom, a posebno sa Litvanijom, da li da pokrenemo član četiri NATO sporazuma“, rekao je Moravjecki poljskoj državnoj novinskoj agenciji PAP.

„Nije dovoljno samo da javno izrazimo zabrinutost, sada su nam potrebni konkretni koraci i posvećenost čitavog saveza“, istakao je on.

Hiljade migranata otputovalo je u Belorusiju u nadi da će preći u Evropsku uniju (EU), a sada su zarobljeni na granici i smrzavaju se.

EU optužuje Minsk da je orkestrirao krizu kako bi izvršio pritisak na evropski blok zbog sankcija koje mu je uveo, ali je Belorusija to više puta negirala.

Neke zemlje u regionu upozorile su da bi sukob mogao eskalirati u vojni sukob.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izrazio je ranije danas spremnost Moskve da olakša izbegličku krizu na belorusko-poljskoj granici koja je i granica Belorusije sa EU, prenela je ruska agencija RIA.

Moravjecki je za PAP rekao da će lideri EU razgovarati o novim sankcijama protiv Belorusije.

„Svakako ćemo razgovarati o novim sankcijama, uključujući potpuno zatvaranje granice“, kazao je on.

Moravjecki je dodao i da EU treba zajednički da finansira izgradnju graničnog zida.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.