U trendu

Moravjecki: Poljska spremna da obezbedi Ukrajini oružje

MINHEN – Poljska je spremna da Kijevu obezbedi dodatno odbrambeno oružje, izjavio je danas premijer Mateuš Moravjecki nakon porasta tenzija u sukobu na istoku Ukrajine.

„Spremni smo da obezbedimo dodatne zalihe odbrambenog oružja koje će se koristiti za odbranu ukrajinske teritorije, odbranu gradova, odbranu ljudi i mesta na kojima se oni nalaze, od agresije ruske vojske“, rekao je Moravjecki na konferenciji za novinare u Minhenu, gde se održava tradicionalna bezbednosna konferencija.

Ukrajinska vojska saopštila je danas da su dva njihova vojnika poginula, a četiri ranjena, u granatiranju koje su izvele proruske snage na istoku Ukrajine. Ukrajinska vojska je na Fejsbuku objavila i da je zabeležila 70 slučajeva kršenja primirja koje su izvele proruske snage, prenosi Rojters.

Proruske snage su otvorile vatru na više od 30 naselja duž granične linije uz upotrebu teške artiljerije koja je zabranjena sporazumima, navela je ukrajinska vojska.

Grupa poslanika i predstavnika stranih medija u poseti zoni konflikta našla se pod vatrom i morala je da bude evakuisana u sklonište, saopštio je u međuvremenu portparol stranke ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Zvaničnici proruskih snaga optužili su istovremeno Ukrajinu da gađa područja pod njihovom kontrolom, dodajući da su morali da odgovore na adekvatan način, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.