Moravjecki: Želimo ambicioznu EU, otvorenu za proširenja i ZB

VARŠAVA – Premijer Poljske Mateuš Moravjecki izjavio je danas da želi ambicioznu Evropsku uniju koja je otvorena za prihvatanje novih članica i Zapadni Balkan.

„Više ne živimo u vremenima sigurne dominacije Zapada. Na Dalekom Istoku, Bliskom Istoku i za nas na neposrednom Istoku postoje međunarodni igrači koji su spremni da iskoriste slabosti Evrope. Zato želimo ambicioznu EU koja je otvorena za prihvatanje novih članica, otvorena za zapadni Balkan“, rekao je Moraviecki.

Poljski šef vlade je takođe rekao da je NATO najmoćniji vojni savez u istoriji, prenose poljski mediji.

„Glasovi nekih lidera koji dovode u pitanje clan 5. Vashingtonskog sporazuma, ili neispunjavanje obaveza o savezništvu, slabe našu bezbednost i predstavljaju pretnju za EU i NATO. Mi ćemo se tome suprotstaviti“, izjavio je Moravjecki.

Napomenuo je da, ako EU ne da realnu ponudu susednim zemljama, daće im je neko drugi, a to su Kina, Rusija, Turska i radikalni islam.

Premijer je dodao da Poljska takođe ima plan za Evropsku uniju koji predviđa smanjenje centralizacije i birokratije u Briselu i fer poreze i konkurenciju, borbu za slobodan protok usluga zasnovan na sporazumu i zapadno partnerstvo.

„Preuzimamo odgovornost za Poljsku, ali spremni smo i da preuzmemo zajednicku odgovornost za naš region, Centralnu Evropu i Evropsku uniju“, izjavio je premijer.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.