U trendu

Morison: Malo verovatno sprovođenje nove restriktivne mere

KANBERA – Premijer Australije Skot Morison je, pod pritiskom javnosti da ukine nova pravila kojima se zabranjuje ulazak u zemlju putnicima koji dolaze iz Indije, izjavio danas da je „vrlo malo verovatno“ da će putnici biti sankcionisani maksimalnom kaznom od pet godina zatvora i 66 hiljada australijskih dolara (51 hiljada američkih dolara).

Australija je prošle nedelje zabranila ulazak u zemlju do 15. maja svim putnicima iz Indije, uključujući i državljane Australije, zbog nezapamćenog epidemijskog talasa u Indiji, a vlasti su zapretile da će svi koji budu prekršili ovu zabranu biti rigorozno kažnjavani, preneo je Rojters.

„Mislim da ne bi bilo pošteno predložiti ovakve kazne u najoštrijoj formi, ali ovo je način da budemo sigurni da smo u stanju da sprečimo virus da uđe u Australiju“, izjavio je Morison lokalnoj TV kanal 9.

Predsednik medicinskog udruženja Omar Koršid poručio je da bi vlasti trebalo da organizuju da se iz Indije prevezu svi ljudi osetljivog zdravlja kada bude ukinuta zabrana putovanja, a australijska komisija za ljudska prava, pa čak i političari iz Morisonove stranke, oštro su kritikovali ovu restriktivnu meru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.