U trendu

Morjavecki i Frederiksen: Pojačati podršku Ukrajini

KOPENHAGEN – Zapadnoevropske zemlje treba da budu brže i izdašnije u snabdevanju Ukrajine oružjem, saglasili su se premijeri Poljske i Danske posle današnjeg sastanka u Kopenhagenu, prenosi Rojters.

„Voleo bih da budu baš kao Danska i Poljska. A duža verzija je da budu izdašnije i brže u pogledu isporuke oružja“, rekao je poljski premijer Mateuš Moravjecki novinarima.

Poljska, ključni saveznik Ukrajine, odigrala je presudnu ulogu u ubeđivanju evropskih saveznika da doniraju teško oružje Ukrajini, uključujući tenkove, što je potez kojem se do nedavno protivilo nekoliko zemalja.

„Budimo iskreni. Da nije Sjedinjenih Država, Poljske i Ujedinjenog Kraljevstva, verovatno Ukrajina ne bi preživela prvih nekoliko nedelja ili prvih nekoliko meseci“, rekao je Moravjecki.

Govoreći uoči godišnjice početka rata u Ukrajini, Moravjecki i njegova danska koleginica Mete Frederiksen naglasili su hitnost pružanja podrške Kijevu, kao i da Evropa ne sme dozvoliti da Ukrajina bude poražena.

„Moramo da budemo svesni da nemamo mnogo vremena. Dakle, mi treba da ubrzamo našu finansijsku podršku i vojnu pomoć, potrebno je više donacija i moramo veoma blisko sarađivati da se pobrinemo da Ukrajina ima kapacitete koji su joj potrebni“, navela je Frederiksen.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar