U trendu

Moskva: Česi prevazišli svoje prekomorske gospodare

MOSKVA – Rusija je danas najavila da će preduzeti uzvratne mere zbog proterivanja 18 ruskih diplomata iz Češke Republike, ocenjujući taj postupak vlasti u Pragu kao provokaciju.

„Češke vlasti su donele odluku bez presedana da proteraju 18 članova osoblja ruske ambasade pod neosnovanim i nategnutim izgovorom o umešanosti ruskih specijalnih službi u eksploziju u vojnim magacinima u selu Vrbetice, 2014. godine“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova u Moskvi.

Kako se dodaje, te tvrdnje čini još apsurdnijim činjenica da su češke vlasti ranije za tu eksploziju okrivile firmu koja je vlasnik tih skladišta.

„Preduzećemo uzvratne mere koje će primorati vinovnike ove provokacije da u potpunosti shvate svoju odgovornost za uništavanje osnove normalnih odnosa između dve zemlje“, navodi se u saopštenju.

Prema oceni ruskog ministarstva, taj neprijateljski čin predstavlja nastavak niza antiruskih aktivnosti Češke Republike u poslednjim godinama.

„Takođe, ovde se ne može ignorisati američka veza. U svom nastojanju da udovolje Sjedinjenim državama, u vreme nedavnih američkih sankcija protiv Rusiji, češke vlasti su čak prevazišle svoje prekomorske gospodare“, piše u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.