U trendu

Moskva: Kijev bi provokacijama da diskredituje rusku vojsku

MOSKVA – Ukrajinske vlasti pokrenule su informacionu kampanju i organizovale provokacije za diskreditaciju Oružanih snaga Rusije, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

„Za to se koriste provokacije i priređuju izrežirani incidenti“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je kao primer navelo optužbe na račun ruske vojske za „vazdušne napade na porodilište u Marijupolju“.

„Juče se saznalo da glavni akter u medijskim izveštajima demantuje verziju ruskog vazdušnog napada na porodilište. Prema rečima te osobe, nacionalisti iz jedinica ‘Azova’ iskoristili su nekoliko porodilja da snime reportažu o tome da je navodno Rusija uništila bolnicu, po unapred pripremljenom scenariju. Dezinfomacije su preneli zapadni mediji“, navodi Ministarstvo, prenosi Sputnjik.

U saopštenju se kaže i da je zamenik ruskog ministra odbrane Aleksandar Fomin razgovarao o situaciji u Ukrajini sa zamenikom generalnog sekretara UN za humanitarna pitanja Martinom Grifitsom.

Grifits je, naime, tokom sastanka obavešten o povećanju humanitarne pomoći stanovništvu Ukrajine u oblastima koje kontrolišu Oružane snage Rusije, kao i u DNR i LNR.

Rusko ministarstvo je, inače, izvestilo UN da je Kijev nekontrolisano delio oružje stanovništvu, što je dovelo do porasta kriminala i pljačke.

„Štaviše, broj incidenata koji uključuju upotrebu oružja stalno raste, što može dovesti do smrti zaposlenih u UN“, preciziralo je Ministarstvo.

Fomin je, prema tim navodima, upozorio zamenika generalnog sekretara UN da Kijev sabotira otvaranje humanitarnih koridora.

Ukazao je da ruska strana od 4. marta svakodnevno stvara sve uslove za osiguravanje bezbednosti humanitarnih koridora za evakuaciju civila i stranih državljana u istočnom i zapadnom pravcu, ali da su izbeglice izložene intenzivnoj vatri jedinica Oružanih snaga Ukrajine i ekstermističkih bataljona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.