U trendu

Moskva: NATO avioni iznad Crnog mora su bezbednosna pretnja

MOSKVA – Ruski radari su uočili i pratili šest izviđačkih NATO aviona iznad Crnog mora u protekla 24 sata, saopštilo je danas rusko ministarstvo odbrane uz ocenu da je reč o bezbednosnoj pretnji.

“U protekla 24 sata, radarski kapaciteti protivvazdušnih raketnih trupa ruskog vazduhoplovstva otkrili su i pratili šest NATO izviđačkih letelica u vazdušnom prostoru iznad Crnog mora”, navodi se u saopštenju ministarstva, a prenosi ruska agencija TAS S.

U saopštenju se navodi i da NATO intenzivira izviđanje iz vazduha u blizini ruskih granica, i da se američka vojna aktivnost u regionu Crnog mora doživljava kao bezbednosna pretnja.

„Gledamo na agresivnu vojnu aktivnost SAD u regionu Crnog mora kao na pretnju regionalnoj bezbednosti i strateškoj stabilnosti“, navodi se u saopštenju i dodaje da je „pravi cilj akcija koje nije izazvala Rusija da se prouči pozicija vojnih operacija u slučaju scenarija upotrebe sile na jugoistoku“.

Agencija Interfaks javlja, pozivajući se na saopštenje ministarstva, da se ruski patrolni brod “Pavel Deržavin“ uključio u praćenje akcija američkih brodova u Crnom moru.

Ranije je ruska vojska izvestila da vodeći brod Crnomorske flote, raketna krstarica “Moskva”, kao i fregata “Admiral Esen”, opremljena krstarećim raketama “kalibar“, posmatraju brodove američke mornarice.

Ministarstvo napominje da radarski objekti Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije i Crnomorske flote sprovode “kontinuirano danonoćno praćenje vazdušne i morske situacije u Crnom moru“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar