U trendu

Moskva: NATO ce Finsku i Svedsku isturiti u prve redove

MOSKVA – Ako uđu u NATO, Finska i Švedska neće biti bezbednije nego što su sad, već će ih ta organizacija isturiti u prve redove, saopštila je danas portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.

„Članstvo u NATO-u podrazumeva odricanje od dela suvereniteta u pogledu donošenja odbrambenih i spoljnopolitičkih odluka“, izjavila je Zaharova, prenosi TAS S.

Ona je dodala da je do ovakve situacije došlo zato što su države članice EU, uključujući i one neutralnog statusa, postepeno pretvorene u oruđe koje „poslušno prati destruktivna naređenja Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a“.

Zaharova je naglasila da je na vlastima Švedske i Finske da donesu konačnu odluku, ali da treba da budu svesne toga kako će se njihovo eventualno pristupanje NATO-u odraziti na odnose sa Rusijom i „arhitekturu evropske bezbednosti uopšte“.

Dugi niz decenija politika vojne neutralnosti održavala je bezbednost Švedske i Finske na pouzdanom nivou i služila kao čvrsta osnova za izgradnju uzajamno korisne i pravične saradnje između ovih zemalja i Rusije, ali ulaskom u NATO, Stokholm i Helsinski mogu izgubiti ovaj status, saopštila je Zaharova, prenosi TAS S.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar