U trendu

Moskva: Navaljni da se odmah vrati ili mu sledi zatvor

MOSKVA – Ruska zatvorska služba je danas dala poslednji ultimatum opzicionom lideru Alekseju Navaljnom da se odmah vrati iz Nemačke i javi nadležnim službama sutra ujutro ili da se po povratku u Rusiju suoči sa momentalnom zatvorskom kaznom jer mu uslovna zatvorska kazna ističe 30. decembra, preneo je Rojters.

Federalna zatvorska služba (FSIN) je optužila Navaljnog da krši pravila o privremenom puštanju na slobodu, jer nije odslužio kaznu iz 2014. godine, a takođe mu se na teret stavlja izbegavanje suočavanja sa ruskim inspektorima za kriminal.

Navaljani je na uslovnoj kazni, pošto je osuđen na 3,5 godina zatvora zbog krađe koju je ocenio da je bila „politički motivisana“, a uslovna kazna mu ističe 30. decembra.

Navaljni, jedan od glavnih kritičara politike predsednika Rusije Vladimira Putina, otišao je u Nemačku u avgustu, a pritom je kolabirao u avionu na putu ka Berlinu, pa je odmah transportovan u bolnicu.

Neposredno pre odlaska u Nemačku, Navaljni je bio u bolnici u ruskom gradu Omsk, jer mu je zdravstveno stanje bilo veoma loše.

Zapadne zemlje su ocenile da je neko pokušao da ga ubije nervnim agensom „novičok“, dok je Rusija rekla da ne postoje dokazi da je otrovan i negirala je umešanost u incident.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.