Moskva: Odnosi sa Zapadom došli do kriticne tačke

MOSKVA – Dijalog Rusije i zapadnih zemalja o bezbednosnim garancijama preko je potreban, jer su odnosi došli do kritične linije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Ruska strana podseća da je predsednik SAD Džo Bajden tokom razgovora sa ruskim liderom Vladimirom Putinom „izrazio spremnost za uspostavljanje ozbiljnog dijaloga o pitanjima koja se tiču osiguravanja bezbednosti Rusije“.

„Takav dijalog je preko potreban u ovom momentu kada odnosi Rusije i kolektivnog Zapada nastavljaju da degradiraju i kada su došli do kritične tačke“, navodi se u saopštenju MIP Rusije, preneo je Sputnjik.

Moskva zahteva od SAD i NATO-a pravno utvrđivanje sporazuma o nerazmeštanju udarih sistema u susednim zemljama, uključujući i zemlje koje nisu članice Alijanse.

Precizirano je da će Rusija izneti sveobuhvatan predlog o pravnim bezbednosnim garancijama u okviru pripreme za sledeću rundu rusko-američkog dijaloga o strateškoj stabilnosti.

Moskva takođe čeka konkretnu reakciju NATO-a na ranije iznete predloge ruske strane o smanjenju napetosti u Evropi, kao i na predlog o obnavljanju redovnog dijaloga između vojske na liniji Rusija-SAD i Rusija-NATO.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 1. decembra predložio da se krene u pregovore oko postizanja pravnih garancija za neširenje NATO-a na istok.

Putin je naglasio da je najvažniji zadatak ruske diplomatije dobijanje pouzdanih i dugoročnih garancija bezbednosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar