U trendu

Moskva optužila Japan za rusofobiju

MOSKVA – Rusija, koja se više decenija spori oko teritorije sa Tokijom, optužila je Japan za rusofobiju i izvođenje „opakih napada“ zbog rata u Ukrajini.

Sovjetske trupe zauzele su ostrva na severu Japana na kraju Drugog svetskog rata, a nerešeno pitanje oko suvereniteta nad lancem ostrva, u Rusiji poznatih kao Kurilska ostrva, a u Japanu kao Severne teritorije, sprečio je dve strane da formalno potpišu mirovni sporazum, preneo je Rojters.

Japan, koji se priključio saveznicima u uvođenju sankcija Rusiji zbog napada na Ukrajinu, označava dan Severnih teritorija 7. februara, kako bi podsetio svoj narod da su ostrva njihova, navodi britanska novinska agencija.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da je „događaj ove godine posebno obeležen rusofobijom“, citirajući izjave japanskih zvaničnika i „agresivnih akcija“, krajnje desničarskih japanskih snaga u blizini ruskih misija.

„Primetili smo da su ovog puta neosnovane teritorijalne pretenzije na južna Kurilska ostrva praćene opakim napadima na Rusiju, u vezi sa situacijom u Ukrajini“, navela je Zaharova.

Ruska vojska je prisutna na ostrvima, gde živi oko 20.000 ljudi.

Zaharova je, ponavljajući dugotrajnu rusku poziciju da ima suverenitet nad ostrvima, optužila Japan da pokušava da izmeni istoriju i da ignoriše posleratnu realnost.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar