U trendu

Moskva poziva Prištinu da zaustavi provokacije

MOSKVA – Ministarstvo spoljnih poslova Rusije pozvalo je večeras Prištinu da prestane sa provokacijama i poručilo da odluka o početku primene neosnovanih diskriminacionih „pravila“ o prinudnoj zameni ličnih dokumenata i registracionih tablica lokalnih Srba predstavlja još jedna korak ka proterivanju srpskog življa sa Kosova.

U saopštenju ruskog ministarstva se navodi da ova odluka ima za cilj i da se „istisnu srpske institucije sa Kosova koje obezbeđuju zaštitu prava srpskog stanovništva od samovolje prištinskih ekstremista na čelu sa „premijerom“ Aljbinom Kurtijem“, prenosi Sputnjik.

„Lideri kosovskih Albanaca znaju da Srbi neće ostati ravnodušni, kada je reč o direktnom napadu na njihove slobode i namerno idu na eskalaciju situacije kako bi pokrenuli vojni scenario. Naravno, na meti oštrih napada nalazi se i Beograd koji Zapad želi dodatno da neutrališe albanskim rukama“, istakli su u MSP-u.

Moskva poziva Prištinu i SAD i EU koji stoje iza nje, da prekine sa provokacijama i da poštuje prava Srba na Kosovu.

„Ovakav razvoj situacije još jednom pokazuje neuspeh posredničke misije EU. To je i primer kakvo je mesto pripremljeno Beogradu u EU, predloživši Beogradu da faktički prihvati obespravljenost svojih sunarodnika“, zaključeno je u saopštenju ruskog Ministarstva inostranih poslova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar