U trendu

Moskva: Prilika SAD da se pridruže Sporazumu o otvorenom nebu

MOSKVA – Nakon što ruska Duma odobrila povlačenje Rusije iz Sporazumu o otvorenom nebu (TOS), Moskva je spremna da SAD pruži još jednu priliku da se priključe tom sporazumu, izjavio je danas zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

„Samo pet dana nakon što je Duma usvojila odluku da se okonča Sporazum o otvorenom nebu, predali smo Amerikancima dokument u kojem smo objasnili našu poziciju i pristup i podsetii na izjave predsednika Bajdena o tom pitanju tokom njegove izborne kampanje“, rekao je Rjabkov u intervjuu za portal Lenta.

„Dali smo sve od sebe u pokušajima da ubedimo SAD da ostanu privržene sporazumu i ukazali da još uvek imaju priliku da jasno izraze nameru da ostaju potpisnica. Uložili smo maksimum napora da zadržimo SAD u sporazumu i sada verujemo da bi bila optimalna i korektna odluka da i mi izađemo iz njega“, rekao je Rjabkov, prenosi TAS S.

On je naglasio da su Amerikanci odustali od TOS i da su u svom odgovoru naveli niz netačnih i irelevantnih podataka koji maksimalno politizuju ovo pitanje pokazavši da im nije važan ni sporazum, ni budućnost evropske bezbednosti.

Zamenica državnog sekretara SAD Vendi Šerman 27. maja rekla je Rjabkovu da su SAD odlučile da se ne vraćaju u TOS, preneo je ranije Rojters.

Sporazum o otvorenom nebu TOS je na snazi od 2002. godine i 34 zemlje su potpisnice.

TOS omogućava državama članicama da otvoreno prikupljaju informacije o vojnim snagama i aktivnostima drugih članica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.