U trendu

Moskva: Prinuđeni smo da preduzmemo uzvratne mere zbog ulaska Finske u NATO

MOSKVA – Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je danas da će ulazak Finske u NATO negativno uticati na odnose Moskve i Helsinkija i da će Rusija biti prinuđena da preduzme uzvratne mere, uključujući one vojno-tehničkog karaktera, „da bi odagnala pretnje za sopstvenu nacionalnu bezbednost“.

U saopštenju se dodaje da će konkretni koraci Rusije po pitanju stvaranja odbrambene strukture na severozapadnim granicama zemlje zavisiti od „specifičnih uslova integracije Finske u NATO“, prenosi TAŠ.

Granica NATO i Rusije se ulaskom Finske u Severoatlantsku alijansu udvostručila, konstatuje se u saopštenju i ističe da to „radikalno menja situaciju na severu Evrope, u regionu koji je bio jedan od najstabilnijih na svetu.“

U saopštenju se ocenjuje da ulazak Finske u NATO predstavlja raskid sa „mudrom tradicijom“ neutralnosti te zemlje i dodaje da će Finska će postati „samo jedna od malih država članica koje ni o čemu ne odlučuju“.

„Sigurni smo da će ovoj ishitrenoj odluci finskih vlasti, koja je doneta bez rererenduma i dubinske analize posledica članstva Finske u NATO, suditi istorija“, zaključuje se u saopštenju.

Finska je danas postala 31. punopravna članica NATO pošto je šef finske diplomatije Peka Havisto u Briselu predao dokument o pristupanju te zemlje Severnoatlantskoj alijansi američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu.

Havisto je prethodno u sedištu Alijanse potpisao dokument o članstvu te zemlje u NATO.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.