U trendu

Moskva: Protestna nota Holandiji zbog vojnog atašea u Hagu

MOSKVA – Ministarstvo spoljnih poslova Rusije pozvalo je na razgovor ambasadora Holandije u Moskvi Žila Pluga i uputilo mu protestnu notu zbog regrutovanja ruskog vojnog atašea u Hagu od strane pripadnika britanske obaveštajne službe.

„Ambasador Holandije u Moskvi Žil Plug pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije 31. oktobra. Njemu je 20. oktobra uručen oštar protest zbog regrutovanja vojnog atašea ruske ambasade u Hagu od strane pripadnika obaveštajnih službi Velike Britanije 20. oktobra ove godine“, navedeno je u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije, preneo je TAS S.

U razgovoru je naglašeno da su ovakvi provokativni potezi neprihvatljivi, suprotni Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima iz 1961. godine i ometaju normalno funkcionisanje inostranih misija Rusije, stoji u saopštenju.

Ministarstvo je, takođe, navelo da Rusija insistira da Hag preduzme sveobuhvatne mere kako bi sprečio takve incidente u budućnosti, uključujući i one od zemalja koje Holandija naziva svojim saveznicima.

Rusija poziva holandske vlasti da se uzdrže od neprijateljskih akcija koje bi dovele do dalje degradacije bilateralnih odnosa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar