U trendu

Moskva: U pisanim predlozima Ukrajine i odustajanje od NATO

MOSKVA – Pisani predlozi Ukrajine koji su predati Rusiji u Istanbulu sadrže tačke o odustajanju Kijeva od članstva u NATO i od nuklearnog oružja, izjavio je šef ruske delegacije Vladimir Medinski televiziji „Rusija 24“.

„Juče su kijevske vlasti prvi put u poslednjih nekoliko godina izrazile spremnost da se dogovore sa Rusijom. Oni su nam predali napisane na papiru principe potencijalnog budućeg sporazuma koji predviđa: odustajanje od stupanja u NATO, neblokovski status Ukrajine, odustajanje od nuklearnog oružja i drugog oružja masovnog uništenja“, saopštio je Medinski, prenosi Sputnjik.

Prema njegovim rečima, predlozi Ukrajine sadrže i odustajanje od raspoređivanja stranih vojnih baza i vojnih kontingenata, kao i obavezu o održavanju vojnih vežbi samo uz dogovor sa državama-garantima, među kojima će biti i Rusija.

Istakao je da je Ukrajina juče prvi put pokazala spremnost da realizuje niz važnih uslova kako bi u budućnosti mogla da izgradi normalne odnose sa Rusijom.

Kako je rekao Medinski, principijelni stav Rusije o Krimu i Donbasu ostaje nepromenjen, a ukoliko Ukrajina realizuje sve navedene obaveze, pretnja stvaranja poligona NATO-a neće više postojati.

Medinski je još jednom ponovio da postoje čvrsti dokazi da je Kijev spremao ofanzivu na Donbas, te da je Rusija morala da počne specijalnu operaciju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.