U trendu

Moskva upozorila SAD da se ne mešaju u ruske izbore

MOSKVA, 16. septembra (Tanjug ) – Moskva poseduje neoborive dokaze za uplitanje SAD u pripreme i održavanje izbora za Državnu dumu i upozorila je Vašington da se ne meša u unutrašnje poslove Rusije, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

“Zvanična Moskva registruje mešanje SAD u izbore za Dumu, ali ne pravi od toga pi-ar kampanju i ne bavi se megafonskom diplomatijom“, izjavila je Zaharova, prenosi TAS S.

Ona je za ruski Prvi kanal naglasila da je Moskva pozvala američkog ambasadora i dala mu mogućnost da se upozna sa činjenicama koje, kako je rekla, nisu samo sumnje, nego i konkretne primedbe.

Prema njenim rečima, ruska strana poseduje neoborive dokaze da američke internet platforme krše ruski zakon u kontekstu pripreme i održavanja izbora za Državnu dumu.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je američkog ambasadora u Moskvi Džona Salivana 10. septembra na sastanak sa zamenikom ministra spoljnih poslova Sergejem Rjabkovom, gde je upoznat sa dokazima da su američki tehnološki giganti prekrrsili ruske zakone.

Zaharova je navela da je i ruska ambasada u Vašingtonu prenela relevantne informacije Stejt departmentu i Savetu za nacionalnu bezbednost SAD, i da Moskva polazi od toga da će američke vlasti odmah preduzeti sveobuhvatne mere kako bi se ispunili ruski zahtevi.

Izbori za novi, petogodišnji saziv Dume, donjeg doma ruskog parlamenta, održavaju se od 17-19. septembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.