Moskva Vašingtonu: Uništite lansere za „tomahavke“

MOSKVA – Ministarstvo odbrane Rusije upoznalo se sa sadržajem note SAD o obustavi učešća u Sporazumu o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa (INF) i početku povlačenja iz njega, i kategorički, kako je saopšteno, odbacilo neosnovane optužbe SAD da Rusija krši obaveze prema Sporazumu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

„Ministarstvo odbrane Rusije je upoznato sa sadržajem note americkog Stejt departmenta o suspenziji ucešća američke strane u Sporazumu o likvidaciji njihovih raketa srednjeg dometa i početku procedure izlaska iz njega. Ministarstvo kategorički odbacuje neosnovane tvrdnje da je Rusija prekršila svoje obaveze iz tog sporazuma. Izjave SAD su neistinite“, istakao je portparol Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

On je naveo da SAD nisu preduzimale neophodne akcije za eliminisanje kršenja svojih obaveza prema tom sporazumu i dodao da „uprkos otvorenosti Ministarstva odbrane Rusije za suštinski dijalog o pitanjima ispunjavanja obaveza koje su strane preuzele prema Sporazumu o likvidaciji raketa, SAD nisu pružile nikakve dokaze koji bi potkrepili navedenu poziciju“, preneo je Sputnjik.

Konašenkov je rekao da SAD više godina stvarno „krše odredbe Sporazuma i faktički su stvorile uslove za proizvodnju raketa zabranjenih tim sporazumom“.

Ministarstvo odbrane Rusije ponudilo je američkoj strani da u periodu pre isteka Sporazuma o likvidaciji raketa preduzme neophodne mere za vraćanje na strogo poštovanje Sporazuma, rekao je Konašenkov.

On je precizirao da je SAD predloženo da se vrate poštovanju Sporazuma tako što će uništiti univerzalne lansere MK-41 postavljene na kopnu, za lansiranje razvijene krstareće rakete „tomahavk“, rakete-mete, koje su po svojim karakteristikama slične balističkim raketama kopnenog baziranja srednjeg i kratkog dometa, kao i udarne bespilotne letelice koje su po svojim karakteristikama prema Sporazumu definisane kao „krstareće rakete kopnenog baziranja“.

„Vojni ataše u Ambasadi SAD u Moskvi pozvan je u Ministarstvo odbrane Rusije kako bismo mu uručili ovu notu“, dodao je Konašenkov.

Americki predsednik Donald Tramp saopštio je ranije da Vašington 2. februara počinje proceduru za povlačenje iz Sporazuma o likvidaciji raketa kratkog i srednjeg dometa.

Americki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da će Sporazum biti raskinut „ako se Rusija ne vrati na potpuno i proverljivo poštovanje Sporazuma u roku od šest meseci“.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je, s druge strane, da će Rusija recipročno odgovoriti na odluku SAD o povlačenju iz Sporazuma i takođe obustaviti učešće u Sporazumu. On je istakao da Rusija nije dužna i neće se uvlačiti u za Moskvu skupu trku u naoružanju. Pri tome je Putin dodao da svi predlozi Rusije o razoružanju „ostaju na stolu, a vrata otvorena“, ali i naredio da ruska strana ne inicira pregovore o tom pitanju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.