U trendu

MSP RU: Na Balkanu i dalje pristrasan i politizovan pristup

MOSKVA – Ministarstvo spoljnih poslova Rusije prokomentarisalo je, u saopštenju objavljenom na svom sajtu, zbivanja na Balkanu, uz ocenu da se u regionu i dalje, kako se navodi, „kultiviše pristrasan i politizovan pristup prema događajima iz doba jugoslovenskog sukoba iz devedesetih godina prošlog veka“.

Ministarstvo ocenjuje da tendenciozna ocena događaja iz poslednje tri decenije na prostorima bivše Jugoslavije, kao i izvrtanje činjenica, proizvoljno imenovanje krivaca i druge poznate metode „političkog režiranja“ protivreče zadatku pretvaranja regiona u prosperitetni deo Evrope, koji se dinamično razvija.

MSP ne precizira ko su akteri takvih politika i pristupa, ali ističe da se one sprovode „uz pomoć nezavisnih nevladinih organizacija koje finansiraju zapadne vlade i čije su aktivnosti povećane u Podgorici i Prištini“, sa ciljem da se Beograd „etiketira kao izvor zla“ iz perioda rušenja bivše Jugoslavije, i zaštite oni koji su činili zločine nad Srbima.

„Tužno je da se ‘bičevanju’ Srbije sad pridružila i Crna Gora, koja je u doba kritičnih iskušenja stajala rame uz rame sa svojim severnim susedom. Naročito cinično se ponašaju kosovske institucije vlasti, gde su na rukovodećim funkcijama lica koja su direktno povezana s nečovečnim delima, uključujući otmice i ubistva ljudi radi ilegalne trgovine njihovim organima“, piše u saopštenju.

Ruski MSP dodaje i da se na rad pravosuđa na Kosovu na sve načine sabotira, o čemu svedoči činjenica da do danas nije pokrenut nijedan sudski proces u Hagu, a da, kako kažu, zapadni sponzori, istrajno zatvaraju oči na antisrpsko etničko čišćenje na Kosovu i pogibiju civila tokom NATO agresije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar