U trendu

MSP RUS: Vilnjus da ukine zabranu tranzita u Kalinjingrad

MOSKVA – Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da Moskva traži od Vilnjusa da ukine zabranu železničkog tranzita robe u enklavu Kalinjingrad na Baltičkom moru, u suprotnom, kako su naveli, zadržava pravo na uzvratnu akciju.

„S tim u vezi smo istakli da, ukoliko se tranzit robe između Kalinjingradske oblasti i ostatka Rusije preko Litvanije ne obnovi u potpunosti, Rusija zadržava pravo da preduzme mere za zaštitu svojih nacionalnih interesa“, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva, nakon poziva na razgovor otpravnice poslova Litvanije Virdžinije Umbrasene, prenosi agencija TAS S.

Kako se ističe, Ministarstvo je naglasilo da Rusija na taj potez Litvanije gleda kao neprijateljski, navodeći da je prekršila međunarodne pravne obaveze, odnosno Zajedničku izjavu EU i Ruske Federacije iz 2002. godine o tranzitu između Kalinjingradske oblasti i ostatka Ruske Federacije.

Vlasti Litvanije saopštile su 18. juna da od tog dana stupa na snagu zabrana tranzita robe pod sankcijama EU preko njihove teritorije ka ruskoj enklavi Kalinjingrad.

Vest o zabrani objavio je na video snimku guverner regiona Anton Alikanov, preneo je Rojters.

Na listi sankcija EU nalaze se ugalj, metali, građevinski materijali i napredna tehnologija, a Alikanov je saopštio da će zabrana obuhvatiti oko 50 odsto artikala koje Kalinjingrad uvozi.

Ranije danas, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je zabrana koju je uvela Litvanija na tranzit robe u ruski region Kalinjingrad bez presedana i nezakonita.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar