U trendu

MSP: Švajcarska ne može da zastupa interese UKR u Rusiji

MOSKVA – Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da Švajcarska ne može da zastupa ukrajinske interese u Rusiji i interese Moskve u Ukrajini jer više nije neutralna zemlja.

„Švajcarska je prestala da bude neutralna država i pridružila se sankcijama (protiv Rusije)“, rekao je zvaničnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova Ivan Nečajev, preneo je Rojters.

Ukrajina i Švajcarska su prethodno završile pregovore o švajcarskom zastupanju ukrajinskih interesa u Rusiji, izjavio je šef pres službe Ministarstva spoljnih poslova Švajcarske Mikel Štajner za „Evropsku pravdu“, preneo je Ukrinform.

„Ukrajina je zatražila od Švajcarske da bude pokrovitelj Ukrajine u Rusiji. Relevantni pregovori su završeni. Da bi mandat pokroviteljstva stupio na snagu još je potrebna saglasnost Rusije“, istakao je on.

Švajcarka vlada je 3. avgusta uvela novi paket sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini u skladu sa najnovijim merama EU o zlatu i proizvodima od zlata, saopšteno je iz vlade te zemlje, preneo je Rojters.

Kako se dodaje, najvećoj ruskoj banci Sberbanci zamrznuta je imovina i zabranjeno joj je da obezbeđuje sredstva, ekonomske resurse ili tehničke usluge.

Iz švajcarske vlade su naveli da se nove mere pre svega odnose na zabranu kupovine, uvoza ili transporta zlata i proizvoda od zlata iz Rusije.

„Zabranjene su i usluge u vezi sa ovom robom“, navode u vladi.

Švajcarska vlada naglasila je da je napravila dva nova izuzetka kada je reč o transakcijama u sa poljoprivrednim proizvodima i isporukom ulja u treće zemlje, koje postoje i u EU, kako ne bi došslo do poremećaja u kanalima plaćanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.