Mugabe će počivati u rodnom mestu

HARARE – Dugogodišnji predsednik Zimbabvea Robert Mugabe biće sahranjen u svom rodnom distriktu Zvimaba, a ne na nacionalnom Groblju heroja u Harareu, saopštila je danas vlada te zemlje, nakon tronedeljnih rasprava o mestu njegovog počivanja.

Mugabe, koji je bio ogorčen nakon što je svrgnut vojnim pučem u novembru 2017. godine, prema izjavama članova porodice želeo je da bude saheranjen u Zvimabi.

Aktuelni predsednik Emerson Mnangagva, nekadašnji blizak saradnik Mugabea, zalagao se za to da njegov prethodnik bude sahranjen na Groblju heroja, kako bi demonstrirao pomirenje sa njegovom porodicom i pristalicama, prenosi Rojters.

„Porodica pokojnog bivšeg predsednika izrazila je želju da on bude sahranje u Zvimbi. U skladu sa politikom vlade da poštuje želje porodice preminulih heroja, vlada će sarađivati sa Mugabeovom porodicom u ostvarenju njihovih želja“, navodi se u saopštenju Ministarstva informisanja.

Sekretar u ministarstvu Nika Mangvana rekao je Rojtersu da će, koliko je njemu poznato, sahrana biti održanau subotu u krugu porodice.

Robert Mugabe preminuo je 6. septembra u 95. godini.

Njegovu vladavinu obeležio je katastrofalan ekonomski pad i političko nasilje, zbog čega je svaki peti stanovnik Zimbabvea emigrirao.

Međutim, mnogi u Zimbabveu i dalje vide Mugabea kao nacionalnog heroja i oslobodioca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.