U trendu

MUP dao nalog za analizu uloge policije u vreme nacizma

BEČ – Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije dalo je nalog za naučnu analizu uloge policije u vreme nacionalsocijalizma.

Tim stručnjaka iz Ministarstva i nezavisni naučnici treba da učestvuju u ovom projektu, čija saznanja treba da se uključe u programe obuke policije.

Pored toga, planirano je da se objavi naučni rad, organizuju simpozijum i napravi izložba.

Do sada ima samo malo naučnih radova koji se bave ulogom austrijske policije u godinama od 1938. (pripajanja Austrije nacističkoj Nemačkoj, tzv. Anšlusa) do 1945, ukazao je ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer.

On je istakao da ovaj naučni projekat treba sveobuhvatno i transparentno da analizira austrijsku policijsku istoriju.

Suočavanjem sa istorijom policije u vreme nacizma, prema Nehameru, nije samo važan doprinos savladavanju prošlosti, već i osnova za modernu policiju.

Između ostalih, u saradnji sa memorijalnim centrom koncetracionog logora Mauthauzen, biće istražene biografije zločinaca i žrtava policije.

Prema nekim istoričarima, Austrijanci su, čiji je sunarodnik bio i nacistički vođa Adolf Hitler, bili procentualno po broju stanovnika najzastupljeniji u nacističkoj partiji i zloglasnim Š-u i Gestapou.

Posle Drugog svetskog rata, Austrija je, do potpisivanja Državnog ugovora 1955, i formiranja nove Republike, bila pod okupacijom savezničkih sila i priznata kao žrtva nacista, tako da nije bila izložena denacifikaciji kao Nemačka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.