U trendu

MUP HR istražuje pretnje Dežuloviću zbog kolumne o VK

ZAGREB – Hrvatski MUP potvrdio je da je pokrenuo istragu povodom pretnji koje je novinar i književnik Boris Dežulović dobio posle objavljivanja kolumne o Vukovaru u kojoj je kritikovao političare koji su pretvarajući taj grad u žrtvu u njemu onemogućili život.

“Policijski službenici, povodom saznanja i prijave građanina o zaprimanju poruka s pretećim sadržajem, započeli su sa sprovođenjem policijskih izvida koji su u toku”, navodi se u odgovoru MUP-a dostavljenom agenciji Hina.

Dežulović je nakon objave kolumne na portalu zagrebačke N1 tv. koju su javno osudila udruženja branitelja, ali i Ministarstvo branitelja primio brojne pretnje putem društvenih mreža.

U njegovu odbranu stalo je, među ostalima, Hrvatsko društvo pisaca i Hrvatsko novinarsko društvo koji tvrde da je Dežulović žrtva institucionalnog linča zbog teksta u kojem problematizuje zloupotrebu žrtve grada Vukovara u političke svrhe.

Upozorili su pritom da je Dežulović primio više od stotinu ozbiljnih pretnji i pretnji smrću pa su pozvali nadležne institucije da novinara zaštite od svih oblika zastrašivanja, pretnji i progona, kao i svakog drugog novinara koji podstiče važne javne rasprave kao što je ova.

“Dežulovićevi progonitelji uporno i namerno javnosti podmeću tezu da je kolega tekstom grubo uvredio žrtvu Vukovara i njegovih građana i građanki. Svakome ko je pročitao spomenuti tekst od početka do kraja jasno je da je nmjera autora bila isključivo kritika odnosa državne i lokalne vlasti prema Vukovaru, odnos u kojemu ga razne političke opcije decenijama pažljivo balsamuju kako bi ga zadržale u stanju pogodnom za njihove političke interese, u kojem se njegovo postojanje svodi na mesto posebnog pijeteta, a ne grada pogodnog za život”, saopšteno je iz HND-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar