U trendu

MUP Tuzlanskog kantona nabavlja četiri transportera Senator

SARAJEVO – Tuzlanski kanton u BiH nabavlja četiri oklopna transportera Senator kanadske kompanije Roshel, otkrio je kantonalni ministar unutrašnjih poslova Hajrudin Mehanović za sarajevski portal Klix.

„Radi se o vozilima Roshel Senator iza koje stoji kanadska kompanija za proizvodnju oklopnih transportera. Možemo reći da je reč o većoj verziji džipa, koji ima osam sedišta i protivbalističku zaštitu druge kategorije pa vozilo ne može probiti metak ‘7,62’. Dakle, ovo su policijska vozila i ona nemaju nikakve veze s borbenim oklopnim vozilima koje koristi vojska“, kazao je Mehanović.

Roshel je relativno mlada kanadska kompanija osnovana 2016. godine, ali se već dokazala u proizvodnji oklopnih vozila te njene proizvode koristi NASA i policijske agencije u Kanadi i SAD.

Reč je, navodi se, o vozilima koja je Kanada u okviru donacija isporučila Ukrajini.

Vozila pokreće dizelski 6.7 litarski V-8 motor, koji razvija 330 konjskih snaga. Pogon je na sve četiri točka, a menjač je šestostepeni automatski. Dimenzije vozila su 5945 x 2340 x 2450 mm, a mogu primiti do 12 putnika. Takođe, ova vozila se prilagođavaju prema zahtevima koje postavi kupac pa mogu imati jedna ili dvoja vrata sa zadnje strane te od jednih do četvoro vrata sa strana. Po želji kupca moguće je staviti običnu klupu ili sedišta zaštićena od eksplozije mine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar