U trendu

Muslimanski lideri i Kina odbacili optužbe o progonu Ujgura

PEKING – Muslimanski lideri iz kineske pokrajine Siđijang odbacili su optužbe sa Zapada da Peking suzbija verske slobode, javlja AP.

Tokom obraćanja stranim diplomatama i medijima na prijemu povodom završetka muslinanskog svetog meseca Ramazana, oni su rekli da je Kina svojom politikom u toj pokrajini iskorenila ekstremizam, poboljšala uslove za život i dosta uradila u oblasti obrazovanja i stručnog usavršavanja za loklano stanovništvo.

Takođe su poručili SAD da zatvaraju oči pred sopstvenim kršenjima ljudskih prava, a kao primer naveli su američku umešanost u sukobe u Iraku, Avganistanu i drugim muslimanskim zemljama, kao i diskriminaciju muslimana u sopstvenoj zemlji.

Verski lideri iz pet džamija koji su se obratili na konferenciji, potvrdili su uz video snimke da su se tokom meseca Ramazana slobodno obavljali obredi i molitve i odbacili kritike na račun kineske verske politike.

Današnji događaj dolazi nakon što su u sredu grupe za ljudska prava i zapadne države zatražile nesmetan pristup ekspertima UN za ljudska prava tom kineskom regionu.

Ranije je američki državni sekretar Entoni Blinken kritikovao Kinu zbog navodnih zločina protiv čovečnosti i genocida nad muslimanskim Ujgurima u godišnjem izveštaju Stejt departmenta o stanju ljudskih prava u svetu.

Danas je na konferenciji za novinare i portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing ocenila da se zahtev organizacija za ljudska prava i zapadnih država zasniva na lažima i političkoj pristrasnosti, i optužila ih da ignorišu sopstvenu istoriju predrasuda i rasizma.

Uoči ovog sastanka, kineska misija u UN poslala je note mnogim od 193 država članica i pozvala ih da ne učestvuju u događaju uperenom protiv Kine.

Hu je rekla da Kina uskraćuje nesmetan pristup Siđijangu zvaničnicima Visokog komesarija UN za ljudska prava ne da bi nešto sakrila, već zbog verovatnoće da taj izveštaj ne bi bio verodostojan.

Muslimanski Ujguri su najveća etnička grupa u Siđijangu, gde je Kina poslednjih godina optužena za masovna zatvaranja, prisilni rad i sterilizaciju, jer je uvela strogi bezbednosni režim nakon niza napada ekstremista.

Ujgurski projekat za ljudska prava, sa sedištem u SAD, saopštio je u današnjem izveštaju da je najmanje 630 ljudi bilo privođeno ili je u zatvoru u Sinđijangu zbog protivzakonitog propovedanja i podučavanja dece religiji, i to je najveći broj od 2014.godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.