U trendu

Mustafa mora da se izjasni o krivici ili se brani ćutanjem

HAG – Nekadašnji komandant u OVK Saljih Mustafa trebalo bi da se izjasni o krivici povodom optužnice koja ga tereti za niz ratnih zločina na KIM, na novoj statusnoj konferenciji, koja je zakazana za 28. oktobar, pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova, sa sedištem u Hagu.

Mustafa je to odbio da učini prilikom prvog pojavljivanja pred sudijom, 28. septembra, kao i na prvoj statusnoj konferenciji 5. oktobra, a prema pravilima postupka tog suda, ima rok od 30 dana (od prvog pojavljivanja pred sudom) da se izjasni o krivici ili da odluči da se brani ćutanjem.

Taj rok ističe u sledeću sredu, 28. oktobra.

Na prethodnoj statusnoj konferenciji Specijalizovano tužilaštvo najavilo je da će imati najmanje 16 svedoka u slučaju protiv Mustafe, kao i druge pisane dokaze i fotografije, dok je njegova odbrana najavila svoje sveodke i dokazne predloge.
Za deo svedoka, tužilaštvo je najavilo da će podneti zahteve za zaštitne mere do 1. decembra ove godine.

Mustafu zastupa advokat po službenoj dužnosti Džulijus fon Bone, kojeg mu je dodelio sekretarijat Specijalizovanih veća i on će ga.

U potvrđenoj optužnici protiv Mustafe se tvrdi da je od odgovoran za krivična dela proizvoljnog lišavanja slobode, surovog postupanja i mučenja izvršena nad najmanje šest lica u periodu približno od 1. aprila 1999. do 19. aprila 1999. na imanju u mestu Zlaš na Kosovu koje je služilo kao zatvor.

Dalje se navodi da je jedan zatvorenik ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999.

Mustafa, zvani komadant Calji (48) uhapšen je i izručen Hagu 24. septembra, po nalogu sudije za prehodni postupak, nakon potvrđivanja optužnice.

Do početka suđenja će biti u pritvorskoj jedinici Specijalizovanih veća u Hagu.

Nakon prvog pojavljivanja optuženog, sudija za prethodni postupak je zadužen za pripremu predmeta za suđenje, a u međuvremenu saziva statusne konferencije na kojima se raspravlja o dokazima koji će se izvoditi na suđenju i drugim procesnim pitanjima.

Suđenje će se odvijati pred pretresnim većem, koje se imenuje naknadno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar