U trendu

Muzičari izrazili solidarnost s protestom američkih fudbalera

Više američkih muzičara izrazilo je solidarnost s igračima američkog fudbala koji protestuju zbog poziva predsednika SAD Donalda Trampa da budu otpušteni igrači koji ne stoje tokom izvodjenja himne.

Tramp je od vlasnika timova američkog fudbala u NFL-u tražio da otpuste igrače koji tokom himne klečeći protestuju zbog policijske brutalnosti i rasne nepravde, što je naišlo na veći protest igrača.

Solidarnost s fudbalerima izrazili su, izmedju ostalih Farel Vilijams, Stivi Vonder, Posdnuos iz De la soula, kao i roker Edi Veder, preneo je Njujork tajms (The New York Times).

Vilijams je na humanitarnom koncertu u Šarlotsvilu, gde je ove godine došlo do rasnih sukoba posle protesta ekstremnih desničara, kleknuo u znak podrške.

„U Virdžiniji sam sada, kod kuće sam. Niko ne može da mi kaže šta da radim ako želim da kleknem“, rekao je Vilijams.

Simboličan protest započeo je kvoterbek San Franciska Kolin Kapernik koji je u avgustu 2016. kleknuo tokom izbodjenja himne iz protest zbog odnosa prema crncima i nepravde. Njegov gest je posle sledilo još nekoliko igrača američkog fudbala, da bi posle Trampovog poziva vlasnicima timova da ih otpuste, juče to uradilo više od 100 igrača.

I drugi muzičari pridružili su se protestu „klekni“. Na festivalu u Njujorku, Stivi Vonder je u subotu bio na pozornici s Dejv Metjus bendom (Dave Matthews Band) kada je kleknuo na oba kolena, posle čega mu se priduržio i Dejv Metjus.

Na festivalu u Las Vegasu je kleknuo reper Posdnuos, dok je pevač Džon Ledžend objavio sliku na Instagramu kako je kleknuo tokom nastupa u Hamburgu u Nemačkoj. Slično je urado i lider grupe Perl džem (Pearl jam) Edi Veder na festivalu u Tenesiju.

Osam glavnih glumaca u brodvejskoj predstavi „1984“, po romanu Džordža Orvela, kleklo je kada je trebalo da se pokloni publici.

Na jučerašnjim utakmicama NFL-a, dvoje pevača se takodje pridružilo protestu. Pevačica Megan Linzi je klekla u Nešvbilu pošto je otpeva himnu, dok je Riko Lavel u Detroitu kleknuo dok je pevao poslednji stih.

Tramp je juče pozvao na bojkot NFL utakmica kako bi se kaznili igrači koji protestuju tokom intoniranja nacionalne himn i ponovio da igrači, koji iz protesta kleče tokom sviranja himne, treba otpustiti ili suspendovati.

Posle Trampovih pretnji juče je više od 100 igrača sedelo ili klečalo, dok je jedan tim odsedeo intoniranje himne u svlačionici.

Spor Trampa i sportista zaoštrio se u petak kada je košarkaš Golden stejta Stiven Kari rekao da ne želi da ide na tradicionalnu proslavu u Belu kuću, posle čega je Tramp rekao da taj košarkaš više nije pozvan.

Potez američkog predsednika je naišao na oštru rekaciju bivših i sadašnjih NBA košarkaša.

Zvezda Lebron Džejms, koji je i ranije kritikovao Trampa, u subotu je za predsednika SAD rekao da je „propalica“.

„Ti propalice, Stiven Kari je već rekao da ne ide. Tako da nema povlačenja pozivnice. Odlazak u Belu kuću je bila velika čast dok se ti nisi pojavio“, naveo je Džejms na Tviteru.

Majkl Džordan, koji je sada vlasnik NBA tima Šarlot hornets, izrazio je podršku slobodi govora i mirnim protestima. „Jedno od temeljnih prava u ovoj zemlji je zasnovano na slobodi govora i imamo dugu tradiciju nenasilnih, mirnih protesta“ rekao je Džordan.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)