U trendu

MVP: Zabrinuti smo zbog negativne retorike SRB protiv premij

PODGORICA – Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore, na čijem čelu je ministar Đorđe Radulovica, optužilo je danas Srbiju za negativnu retoriku, i zamera joj navodno „prisvajanje“ 30 odsto crnogorskih građana, što je kako se navodi u saopštenju ovog ministarstva neprimereno i moglo bi se protumačiti kao mešanje u unutrašnje stvari jedne suverene države.

Kako navode,Ministarstvo zabrinjiva retorika i medijski navodi, koji su, kako tvrde, od samog početka mandata nove vlade usmereni protiv premijera Zdravka Krivokapića i vlade na čijem je čelu.

Tvrde da je u tome učestvovao i sam državni vrh Srbije koristeći, kažu, neprimeren rečnik poput ‘mlakonja’, ali i ministri u njihovoj vladi, kao i, kako navode, „nižerazredni funkcioneri SNS, koji se na dnevnoj osnovi služe terminologijom koja apsolutno ne priliči duhu dobrosusedstva“.

„Nakon uspostavljanja nove vlade, kao jedan od naših prioriteta definisali smo potrebu za poboljšanjem odnosa sa svim susedima, posebno sa Srbijom – o čemu govori iskrena želja premijera Krivokapića da što skorije ugosti premijerku Anu Brnabić, poziv u prvoj nedelji mandata ministra Radulovića upućen ministru Selakoviću, kao i brojne posete naših ministara Srbiji“, saopšteno je iz MVP.

Ipak, nemoguće je, kažu, zatvarati oči pred zabrinjavajućom retorikom i medijskim navodima koji su od samog početka usmereni protiv premijera Krivokapića i Vlade Crne Gore.

Navode da Krivokapić nije samo premijer jedne nezavisne države, već i ugledni univerzitetski profesor.

„Nepoštovanje njegovog društvenog statusa i gotovo nepristojna komunikacija, više govori o svojstvima ljudi koji ga napadaju, a da ne govorimo šta predstavlja uplitanje u unutrašnja pitanja druge države – Crne Gore, članice UN, NATO-a, koja je najdalje odmakla u pregovorima sa EU“, navode iz tog resora.

U MVP-u smatraju nedopustivim da bilo ko, pa ni Srbija,kako ističu, ima paternalistički odnos prema državi Crnoj Gori, njenom premijeru i vladi.

„Tim pre što u proteklih šest meseci, ni ova vlada, ni ovaj premijer nisu učinili ni jedan potez koji bi opravdao ovakav pristup i retoriku koja je u, najmanju ruku, nediplomatska. Naprotiv, od samog početka mandata ove vlade, tokom svih susreta i sastanaka prenijeta je želja za unapređenjem odnosa sa Srbijom“, tvrde iz resora Radulovića.

Tvrde i da je Crna Gora država svih njenih građana, koja pripada svima, bez obzira kako se nacionalno osećali.

Upućuju da je prava i jedina adresa za prevazilaženje eventualnih problema i ostvarivanje punih prava svih građana vlada Crne Gore i država Crna Gora.

Srbiji zameraju i smatraju neprimerenim to što, kako kažu, „prisvaja“ 30 odsto građana Crne Gore i moglo bi se, kažu, protumačiti kao mešanje u unutrašnje stvari jedne suverene države.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.