U trendu

N. Zeland: Maori pokrenuli peticiju za izmenu imena zemlje

VELINGTON – Novozelandska partija starosedelaca Maora pokrenula je peticiju za promenu imena zemlje u Aotearoa te reo Maori, zahtevajući da se vrate sve originalne maorske odrednice u narednih pet godina.

„Davno je prošlo vreme da se Te Reo Maori vrati na mesto koje mu pripada i da se obnovi prvi službeni jezik ove zemlje. Mi smo polinezijska zemlja – mi smo Aotearoa i to je ime koje će ujediniti, a ne deliti našu zemlju. Novi Zeland je holandsko ime, a ne maorsko“, poručili su čelnici maorske partije Raviri Vaititi i Debie Ngareva-Paker u saopštenju kojim je pokrenuta peticija, prenosi londonski dnevnik Gardijan.

Peticija takođe poziva vladu da u narednih pet godina „identifikuje i zvanično vrati originalne nazive Te Reo Maori za sve gradove i mesta širom zemlje“ i okonča proces do 2026. godine.

Iz Te Pati Maorida su podsetili da su brojne vlade, jedna za drugom, „nametale kolonijalni program u obrazovni sistem“ što je dovelo do rasprostranjenog gubitka maorskog jezika i ukazuju da samo 20 odsto građana tečno govori maorski jezik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.