U trendu

N. Zeland: Veliki protest poljoprivrednika zbog ekoloških mera

VELINGTON – Na hiljade poljoprivrednika okupilo se danas širom gradova na Novom Zelandu, protestujući protiv niza novih ekoloških mera, a za ovu priliku koristili su i traktore.

Smatra se da je ovo najveći protest ove vrste u ruralnom sektoru, sa kolonama vozila u 51 gradu i mestu.

Poljoprivrednici su dovezli traktore, nosili plakate, od predgrađa Oklenda do centra grada, izazvavši zakrčenje na putevima, javlja „Gardijan“.

U Vangareu, demonstranti su zauzeli sportske terene, dok su u Danedinu napravili konvoj dugačak pet kilometara koji je prošao kroz grad.

Velington, gde se nalazi skupština, s namerom je izuzet iz plana protesta.

Proteste su organizovali Groundsvel NZ, organizacija sačinjena od poljoprovrednika, izvođača radova i trgovaca, koji kažu da su isfrustrirani mešanjem u pitanje privatnog vlasništva, politikom klimatskih promena i nefer cenama.

Novi Zeland je uveo ekološke mere zaštite kako bi se izborio sa povećanim problemima usled zagađene vode, katastrofalnih gubitaka u biodiverzitetu, kao i da bi ispoštovao međunarodne obaveze koje se tiču smanjenja emisije štetnih gasova.

Organizator protesta Brajs Mekenzi je rekao za RNZ da su poljoprivrednici pruhvatili da mora doći do promena, ali da ne postoji jedno prihvatljivo rešenje za sve.

„Farmeri neće da guraju glavu u pesak i da kažu da problem ne postoji. Oni definitivno rade vrlo naporno i trude se da naprave stvari kako treba. Teško je videti zbog čega regulatori ubrzavaju taj proces“, rekao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.