U trendu

Na 81. godišnjici Igmanskog marša antifašistička udruženja regiona

SARAJEVO – Na planini Igman, na Velikom polju, danas je obeležena 81. godišnjica Igmanskog marša, jedne od najznačajnih operacija partizanskog pokreta u Drugom svetskom ratu.

Tradicionalnim maršem i polaganjem venaca i cveća delegacija na Spomen-obeležje pripadnicima Prve proleterske brigade na Velikom polju na Igmanu obeležena je godišnjica jedne od najznačajnijih operacija tokom narodnooslobodilačke borbe (NOB) u Drugom svetskom ratu.

Na Igmanu su se i ove godine okupili članovi antifašističkih udruženja iz regiona i članovi SABNOR-a Bosne i Hercegovine, prenosi Klix.ba.

Nakon dolaska na Igman, kolona se formirala na lokalitetu Brezovača odakle su okupljeni stigli na Veliko polje gde su položili cveće i vence na glavni spomenik.

Na tom mestu upriličena je i svečanost, a javnosti se obratio i Albin Pibernik, najmlađi učesnik marša 1942. godine.

Igmanski marš je vojna operacija iz Drugog svetskog rata, kada su borci Prve proleterske brigade iz opsade jakih nemačkih snaga na Romaniji krenuli u proboj prema Sarajevu. Proboj je započeo 25. januara. Za dva dana su došli u Sarajevsko polje.

Najteži deo je bio početak uspona na Igman,a “Igmanski marš” izveden je u noći između 27. i 28. januara 1942. godine, po dubokom snegu i velikoj hladnoći na minus 38 stepeni, a 800 pripadnika Prve proleterske brigade pešačilo je 17 sati.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.