U trendu

Na današnji dan pre 23 godine ubijen je ministar odbrane SRJ Pavle Bulatović

PODGORICA – Na današnji dan pre 23 godine ubijen je ministar odbrane tadašnje SR Jugoslavije Pavle Bulatović.

Bulatović je ubijen u Beogradu, a u vreme atentata ministar unutrašnjih poslova Crne Gore bio je Vukašin Maraš, a šef SDB-a Duško Marković, podseća portal podgoričkog Dana.

Do danas je ostalo nepoznato ime ubice i nalogodavca (ili više njih) ovog zločina, koji je tada potresao sve građane SRJ, jer je ubijen u narodu omiljen čovjek, koga su krasili poštenje, stručnost, hrabrost i nesebičnost.

Pavle Bulatović ubijen je u restoranu „Rad“ na Banjici u predvečerje, a u trenutku likvidacije bio je u društvu Vuka Obradovića, tadašnjeg direktora Ju garant banke, i Mirka Kneževića, upravnika restorana. Usmrćen je na mestu, a dva kica pogodila su i Kneževića.

Rekonstrukcijom zločina ustanovljeno je da je ubica preko neosvetljenog fudbalskog terena prišao zadnjoj strani restorana i kroz zatvoren prozor ispalio više rafala iz automatskog oružja, a potom neometano pobegao.

Savezna vlada i tada vladajuća Socijalistička partija Srbije saglasile su se u oceni da je likvidacija Bulatovića teroristički čin naručen iz inostranstva.

Skupština SRJ poverila je lideru radikala Vojislavu Šešelju predsedavanje anketnim odborom koji je trebalo da ispita ubistvo. Zaključak obimnog izveštaja koji je odbor objavio bio je da je Bulatović likvidiran jer je pokušao da spreči mahinacije prilikom nabavke vojne opreme.

Nikakve strane službe i terorizam nisu pomenuti u izveštaju. U izveštaju je spomenut Budvanin Ivan Delić, koji je negirao povezanost sa zločinom, navodeći da ima svedoke da je u to vreme bio u Budvi.

Pavle Bulatović rođen je 1948. godine u Gornjim Rovcima, u opštini Kolašin. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Podgorici, gde je radio kao asistent, a potom je bio glavni i odgovorni urednik univerzitetskog lista „Univerzitetska riječ“. Obavljao je dužnost ministra unutrašnjih poslova Crne Gore, zatim saveznog ministra unutrašnjih poslova i ministra odbrane SR Jugoslavije. Skromnog ponašanja i načina života, Bulatović nije želio da ga prati obezbeđenje.

Upitan jednom prilikom zašto ne vodi više računa o svojoj bezbednosti, odgovorio je: „Ako bi mene ubili, ni manje štete, ni veće bruke za državu“, prenosi Dan.

Sve što je, kažu, vezano za ovaj zločin još uvek je pod velom tajne, a ni nakon toliko vremena nije ostvarena minimalna saradnja između Uprave bezbednosti, Generalštaba VJ i MUP-a Srbije sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Crne Gore i crnogorskim bezbednosnim strukturama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.