U trendu

Na istoku Austrije počela nova školska godina

BEČ – Na istoku Austrije, u pokrajinama Beč, Donja Austrija i Burgenland, danas je počela nova školska godina, sa ne potpuno jasnim epidemijskim merama, sa novim predmetom, ali i nedostatkom nastavnog osoblja.

Tako je oko 488.000 đaka u ove tri pokrajine selo u školske klupe, a ostalih 641.000 đaka će to učiniti idućeg ponedeljka.

Broj đaka prvaka u Austriji ove godine dostigao je 93.000, što je za 1,2 odsto više nego prošle godine, od čega je 40.000 na istoku Austrije, a 53.000 u ostalih šest pokrajina.

„Nova školska godina počinje sa brojnim izmenama. Tako se po prvi put uvodi predmet „digitalno osnovno obrazovanje“, što je ogroman korak u politici obrazovanja“, poručio je ministar obrazovanja Austrije Martin Polašek.

Nova školska godina dočekana je sa nedostatkom nastavnog osoblja, zbog čega je tokom letnje pauze raspisan konkurs za 8.600 radnih mesta.

Najveći problem nadležne obrazovne vlasti imale su u pronalaženju nastavnika fizike, hemije, ali i informatike, matematike, sporta, te i nemačkog i engleskog.

Ministar Polašek je, ranije najavio, da će, ukoliko nedostaje osoblje već zaposleni nastavnici morati da rade prekovremeno.

Što se tiče epidemijskih mera Ministarstvo obrazovanja je gotovo u potpunosti ukinulo sve mere, najpre obavezno testiranje i omogućilo da zaraženi korona virusom, kako đaci, tako i nastavnici, mogu da prisustvuju nastavi, uz nošenje FFP2 maske.

Vlasti pokrajine Beč pozvale su đake da se dobrovoljno testiraju pred početak školske godine i apelovale na inficirane da ne idu u školu.

Tako su bečke zdravstvene vlasti preporučile školama da od drugog slučaja zaraze u tri dana, sledećih pet dana uvedu obavezu nošenja maske FFP2 u učionici i ostalim zatvorenim prostorima, odnosno za decu do 14 godina « obične » zaštitne maske.

Takođe đaci u prvoj nedelji nove školske godine imaju mogućnost, ako to žele, da se testiraju antigenskim testom, koje stoji na raspolaganju i nastavnom i ostalom osoblju škole.

Za drugu nedelju škole, đaci, ako izraze želju, mogu dobiti tri antigenska testa za testiranje kod kuće.

Bečke vlasti su, povodom nove školske godine, ukazale da je za decu do četvrtog razreda osnovne škole, koja su pozitivno testirana, u celoj Austriji zabranjen dolazak u školu.

Pozitivno testirana deca ispod 11 godina ne smeju ići u školu, ni u obdanište, pošto, prema odluci Ministarstva obrazovanja, nije moguće od njih tražiti da nose sve vreme FFP2 masku.

Međutim, za stariju decu i nastavnike u ostalim školama predviđeno je, prema Ministarstvu, da mogu, ako nemaju simptome, da prisustvuju nastavi uz nošenje FFP2 maske.

Što se nastavnika tiče veliki broj pokrajina, iako je savezno ministarstvo to omogućilo, ne dozvoljava zaraženim nastavnicima da predaju u školama.

Naime, Beč i Burgenland su već ranije najavili da to neće dozvoliti, a to su nedavno učinili i Donja Austrija i Salcburg.
U Štajerskoj i Forarlbergu biće moguće da inficirani nastavnik sa FFP2 maskom predaje đacima.

Pokrajina Gornja Austrija se odlučila na, drugačiju meru, odnosno da samo u osnovnoj školi nastavnici zaraženi kovidom19 ne mogu da predaju u školama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar