Na istoku Tajlanda izlilo se do 50 tona nafte

BANGKOK – Vlasti provincije na istoku Tajlanda proglasile su danas vanredno stanje nakon ลกto se velika koliฤina nafte iz podvodne cevi izlila u Indijski okean i na jednu plaลพu.

Procenjuje se da je oko 20-50 tona nafte iscurilo u utorak uveฤe u Tajlandskom zalivu iz podvodne cevi, koja se koristi za utovar tankera na moru, u vlasniลกtvu privatne kompanije โ€œStar Petroleum Refiningโ€, prenosi AP.

Curenje je zaustavljeno u roku od nekoliko sati, saopลกtila je kompanija, ali pokuลกaji da se spreฤi da nafta doฤ‘e do plaลพe u provinciji Rajong jugoistoฤno od Bangkoka bili su neuspeลกni, pa je guverner te provincije danas proglasio pogoฤ‘enu plaลพu za podruฤje katastrofe i naredio da se ona zatvori za kupanje i druge aktivnosti.

Najveฤ‡i deo nafte ostao je na vodi i postoji zabrinutost da bi ona mogla da dospe do ostrva Ko Samet, popularne turistiฤke destinacije koja je upravo poฤela da se oporavlja od posledica pandemije korona virusa zajedno sa ostatkom zemlje, navodi AP.

Kako su saopลกtile vlasti, trenutno oko 200 pripadnika mornarice i 150 zaposlenih iz Star Petroleuma pomaลพu u uklanjanju naftne mrlje i sanaciji nastale ลกtete.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.