U trendu

Na komemoraciji u Jasenovcu i ove godine u više kolona

ZAGREB – Ovogodišnja komemoracija žrtvama logora Jasenovac ponovo bi mogla da se održi u više kolona, najmanje tri, nakon što je Savez antifašističkih boraca i antifašista (SABA)kao suorganizator komemoracije zajedničko obeležavanje premijeru Andreju Plenkoviću i ministru branitelja Tomi Medvedu uslovio jasnom osudom izjave izaslanika vlade brigadira Matka Raosa, prošlog vikenda u Splitu.

Raos, izaslanik potpredsednika vlade i ministra branitelja Tome Medveda, je na obeležavanju godišnjice osnivanja IX. bojne HOS-a u nedelju u Splitu izjavio: „Morate znati, da nije bilo 10. aprila 1941., ne bi bilo ni današnje Hrvatske“, što je u delu hrvatske javnosti protumačeno kao poistovećivanje današnje Hrvatske sa ustaškom NDH.

Iz SABA su vladi poručili da, ako se ne ograde od izjave Raosa, predstavnici SABA neće biti u zajedničkoj koloni 22. aprila na komemoraciji žrtvama Jasenovca.

„Dakle, čekamo izjašnjavanje premijera, sve od toga zavisi“, rekao je predsednik SABA Franjo Habulin za zagrebački Jutarnji list.

Savez „energično osuđuje Raosovu izjavu kojom on izjednačava ustašku tvorevinu NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom“ i smatra je izjavom nezapamćenih razmera u hrvatskoj istoriji.

U ime potpredsednika vlade, kažu, javnosti je upućena poruka da današnje Hrvatske ne bi bilo da nije bilo ustaške paradžave.

Jutarnji piše da se Jevrejska opština Zagreb više i ne nada da će biti u vladinoj koloni u Jasenovcu budući da, kako navode, vlada nije napravila ništa na izmeni Krivičnog zakona koji je lani inicirala Jevrejska opština Zagreb.

Oni su tražili da se ustaški pozdrav „za dom spremni“, kao i isticanje ustaških, nacionalsocijalističkih i četničkih simbola, kvalifikuje kao krivično delo s kaznom zatvora do tri godine.

Predsednik Jevrejske opštine Zagreb Ognjen Kraus je za Jutarnji rekao da će oni počast poginulima u Jasenovcu odati četiri dana posle, na Jom hašoa, Dan sećanja na oko šest miliona Jevreja stradalih u holokaustu.

„Nisam ni pozvan na komemoraciju i zapravo više nemam šta o tome da kažem. Treba pitati vladu, odnosno onoga koji o svemu odlučuje, premijera Plenkovića“, kaže Kraus.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.