U trendu

Na lokalnim izborima u Gruziji vodi vladajuća stranka

TBILISI – Na osnovu podataka sa 38,63 odsto obrađenih biračkih mesta u Gruziji, vladajuća partija Gruzijski San – Demokratska Gruzija pobeđuje na opštinskim izborima sa 48,56 odsto osvojenih glasova, saopštila je danas Centralna izborna komisija Gruzije.

Stranka Ujedinjeni nacionalni pokret (NM), koju je osnovao bivši predsednik Mihail Sakašvili je drugoplasirana sa 31,23 odsto glasova, dok se stranka Za Gruziju bivšeg premijera Georgija Gakarije, nalazi na trećem mestu sa 6,87 odsto osvojenih glasova, prenosi TAS S.

Gradonačelnik Tbilisija Kaka Kaladze vodi u glavnom gradu Gruzije sa 45,5 odsto osvojenih glasova glasova, opozicioni kandidat Nika Melia ima 34,13 odsto, a bivši premijer Georgij Gakarija je treći, sa 8,97 odsto glasova.

Drugi krug izbora biće održan ukoliko niko od kandidata ne uspe da pređe prag od 50 odsto.

Gruzija ima oko 3,5 miliona registrovanih birača, a ajuče je moglo da se glasa na više od 3.700 biračkih mesta.

Nakon zatvoranja biračka mesta u 20:00 po lokalnom vremenu (19:00 po moskovskom) izlaznost je iznosila 51,92 odsto.

Izbori su održani dan nakon hapšenja bivšeg predsednika Gruzije, a sada opozicionog političara Mihaila Sakašvilija koji je napustio zemlju 2013. godine, a u međuvremenu je 2018. godine osuđen u odsustvu na zatvorsku kaznu.

On je uhapšen nakon povratka u domovinu, a potom je pozvao svoje pristalice da glasaju za opoziciju i organizuju postizborne ulične proteste.

Odmah nakon hapšenja Sakašvili je započeo štrajk glađu i zatražio da se sastane sa ukrajinskim konzulom, saopštio je gruzijski ombudsman Nino Lomdžaria.

Bivšem predsedniku se stavlja na teret da je zloupotrebio položaj i zataškavao dokaze zbog čega je 2018. godine osuđen u odsustvu na zatvorsku kaznu, iako on tvrdi da su sve optužbe protiv njega politički motivisane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.