U trendu

Na protestima u Tajlandu povređeno 16 osoba

BANGKOK – U današnjem pokušaju prodemokratskih demonstranata da tokom protesta priđu kući tajlandskog premijera Prajuta Čan-oče povređeno je 16 osoba, saopštila je hitna služba.

Nova frakcija tajlandskog prodemokratskog pokreta Redem (skraćeno od Restartujmo demokratiju) organizovala je danas protestnu šetnju, povezujući svoj cilj sa demonstrantima u susednom Mjanmaru koji se bore protiv vojne vlade uspostavljene nakon puča, javlja AP.

Demonstranti su bezuspešno pokušali da dođu do premijerove kuće, koja se nalazi u vojnoj bazi u Bangkoku.

Brodski kontejneri bili su postavljeni kao barikade, a policija im je upotrebom vodenih topova, gumenih metaka i suzavca preprečila put. Oni su takođe pozvali kralja Mahu Vadžiralongkorna da odustane od direktnog komandovanja vojnom jedinicom koja je tu stacionirana.

Hitna služba Eravana saopštila je da je 16 ljudi povređeno.

Današnji protest povezan je sa neformalnim savezom prodemokratskih aktivista “Čaj s mlekom” iz Hong Konga, Tajvana, Tajlanda i Mjanmara, koji su danas putem interneta pozivali na podršku protestima u Mjanmaru.

U Mjanmaru je danas, u akcijama protiv demonstranata koje su sprovodile snage bezbednosti, smrtno stradalo najmanje 18 ljudi, saopštila je Kancelarija za ljudska prava Ujedinjenih nacija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.