U trendu

Na ratištu u Siriji učestvovalo 26 državljana Srbije

Na ratištu u Siriji učestvovalo je 26 građana Srbije, rečeno je danas u parlamentu tokom rasprave o Međunarodnoj konvencija protiv regrutovanja, korišćenja, finansiranja i obuke plaćenika i poručeno da ne postoji pretnja od terorističkih akata.

Poslanici Skupštine Srbije razmatraju ratifikacije nekoliko međunarodnih ugovora, među kojima je i Međunarodna konvencija protiv regrutovanja, korišćenja, finansiranja i obuke plaćenika, a kojoj su, do sada, podršku najavile gotovo sve poslaničke grupe.

Poslanica SNS Aleksandra Đurović je u toku rasprave saopštila da je 26 državljana Srbije učestvovalo na ratištu u Siriji, od kojih se sedam vratilo, a osam poginulo.

Policija, prema njenim rečima, nadzire lica koja su se vratila, pa se građani Srbije mogu osećati bezbedno.

Đurović, koja je i predsednica skupštinskog Odbora za spoljne poslove, je poručila i da ne postoji pretnja od terorističkih akata.

Konvencija zabranjuje regrutovanje, korišćenje, finansiranje i obuku plaćenika, kao i samo delovanje plaćenika, a države članice Konvencije se obavezuju da ne regrutuju, ne koriste, ne finansiraju i ne obučavaju plaćenike, kao i da međusobno sarađuju u sprečavanju krivičnih dela utvrđenih Konvencijom, što uključuje i obavezu hapšenja i ekstradicije plaćenika koji se nalaze na njihovoj teritoriji.

Ministar energetike Aleksandar Antić, koji je u ime Vlade Srbije obrazlagao predložene ratifikacije, rekao je da će se Srbija potvrđivanjem tog međunarodnog dokumenta svrstati u grupu zemalja koja regrutovanje, korišćenje, finansiranje i obuku plaćenika sankcioniše kao krivično delo.

Podsećajući da je parlament prošle godine usvojio dopune Krivičnog zakonika, koje su sankcionisale učestvovanje državljana Srbije u oružanim  sukobima u drugim zemljama, Antić je rekao da je Srbija time de fakto prilagodila svoje zakonodavstvo ključnim elementima te konvencije.

„Ova konvencija sama po sebi predstavlja logičan sled događaja i potvrđivanja nečega što je već deo našeg krivičnog zakonodavstva“, poručio je Antić.

Govoreći o Međunarodnoj konvenciji protiv regrutovanja, korišćenja, finansiranja i obuke plaćenika, Đurović je rekla da će Srbija biti 34. država u svetu koja će da ratifikuje taj dokument, čime će se svrstati u grupu zemalja koje regrutovanje, korišćenje, finansiranje i obuku plaćenika smatraju krivičnim delom.

„Ovo neće biti prvi put da Srbija pokazuje posvećenost borbi protiv terorizma“, istakla je Đurović.

Podršku ratifikaciji te konvencije, ali i sporazuma Srbije sa Rumunijom o bavljenju plaćenim poslovima članova porodice članova diplomatskih ili konzularnih predstavništava, sa Gruzijom o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša i sa Finskom o sukcesiji i konsolidaciji bilateralnih ugovora najavile su i SPS, SDPS, JS, ali i DS.

Poslanica DS Gordana Čomić rekla je da su tekstovi tih dokumenata jasni i nesporni, te da će ratifikacijom Međunarodne konvencije protiv regrutovanja, korišćenja, finansiranja i obuke plaćenika Srbija potpuno zaokružiti sve instrumente da bi zakone i konvencije primenjivali.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.