U trendu

Na ruskom spisku stranih agenata stotinak organizacija

Na listi organizacija koje su ruske vlasti okvalifikovale kao strane agente našlo se do sada stotinak organizacija, pre svega onih koje se bave ljudskim pravima, ali su iznenađenje na listi i ekološke organizacije i fotografi amateri.

Uspostavljanje ovakve liste omogućio je zakon iz 2012 kojim su strani agenti definisani kao organizacije koje se finansiraju iz inostranstva i imaju „političku delatnost“, bez preciznije definicije tog pojma.

Protivnici predsednika Rusije Vladimira Putina smatraju da je zakon deo mera za suzbijanje kritike i povećanje kontrole nad građanskim društvom.

U službi ruskog Ministarstva pravde za AFP je rečeno da je reč o preventivnoj meri.

Na listi su između ostalog organizacija Memorijal koju je osnovao nobelovac Andrej Saharov i bavi se represijom pod Staljinovim režimom, kao i udruženje Perm 36 koje je vodilo muzej u bivšem logoru političkih zatvorenika blizu Perma u uralskoj oblasti.

Na listi su i organizacija za borbu protiv korupcije Transparensi internešenal (Transparency International), udruženje za pomoć medijima Sreda, Komitet protiv torture, Fond za odbranu prava potrošača, kao i centar za informacije Jasavej Manzara koje se bavi autohtonim stanovništvom dalekog severa Rusije. 

Ono što je bilo manje očekivano je da su na listi i klub fotografa Sobitje u Omsku i udruženje Prijatelji šume iz Sibira, za koje je navedeno da imaju „politički cilj“ time što „utiču na javno mnjenje“.

Lider fotografske organizacije Aleksandar Rumjancev naveo je da je ona organizator festivala fotografije, video sadržaja i skulpture, uz pomoć američkog konzulata u Jekaterinburgu, što je protumačeno kao politička aktivnost i dodao da će zatvoriti klub.

Ekolozi iz Krasnojarska u Sibiru koji se od 1999. bore protiv ilegalne seče drveća i štete koju izazivaju požari takođe smatraju da će morati da zatvore organzaciju.

„Nemamo novca da plaćamo velike kazne“ koje često idu uz upisivanje na „crnu listu“, navela je aktivistkinja Ana Laletina.

Budući da je strani novac značajan za kvalifikaciju „stranog agenta“ i u septembru je zabeležen slučaj Grupe za ekološki nadzor iz Sahalina koja je vratila 142.000 evra, donaciju američkog glumca Leonarda di Kaprija za projekat zaštite divljih lososa.

„Na ruskom inostrani novac znači špijun. Cilj vlasti je da diskredituju nevladine organizacije i uklone sve one koji brane pojedinca pred državom“, ocenio je jedan od zvaničnika organizacije Memorijal Jan Račinski (Ratchinski).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar