U trendu

Na suđenju Dudakoviću, svedok Tužilaštva priznao da je primio novac

SARAJEVO – U nastavku suđenja Atifu Dudakoviću i ostalima, optuženima za zločine na području više krajiških opština, svedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine rekao je da mu je za novac sugerisano šta da kaže prilikom saslušavanja tokom istrage.

Selver Vojić je u Državnom sudu ispričao da nije učestvovao u akciji “Sana” i da je saslušavan četiri puta – kod kuće, u Banjaluci, u SIPA-i, kao i u Tužilaštvu BiH.

Na pitanje tužiteljice Vedrane Mijović, da li je nakon akcije “Sana” bio u Bosanskom Petrovcu, svedok je rekao da jeste, ali da je video samo punkt sa policajcima, pozdravio se s njima, popio piće i prošetao gradom, nakon čega je naišao poznanik kamionom, s kojim je krenuo ka Bihaću.

Tužitelac je pitala svedoka koga je video u Bosanskom Petrovcu, a Vojić je rekao da nije nikoga poznatog, nakon čega mu je predočila izjavu iz 2009. godine, koju je dao SIPA-i, a u kojoj navodi da je nakon operacije “Sana” video optuženog Hasana Ružnića, čuo rafalnu paljbu u blizini benzinske pumpe iza hotela, te da mu je Ružnić rekao da su pobijeni zarobljenici.

„Ovo nije istina! Ja nisam video Hasana, meni je Simo Tuševljak sugerisao šta treba da kažem. Inspektori SIPA-e su me s njim upoznali, on mi je više puta finansijski pomagao i tražio da kažem da sam bio u Petrovcu i vidio Hasana“, rekao je svedok.

Vojić je naveo kako mu je sugerisano da kaže da je Hasan pucao i ubijao zarobljenike.

„Imali smo sastanak u Bihaću sa Simom. Došao je i Hasan, doneo je neke CD-ove i dobio je pare za to, kao i ja“, rekao je svedok i dodao da je, da bi zvučalo verodostojnije, i sam dodao neke delove.

Ispričao je i da mu je Simo rekao da je sa Hasanom sve dogovoreno i da on kaže onako kako mu je sugerisano.

„Ja sam to zapisivao i učio napamet šta treba da kažem“, priznao je svedok.

Rekao je i d amu je sugerisano da izjavi da je, vraćajući se iz Bosanskog Petrovca u Bihać, video leševe vojnika u Krnjevuši.

„Meni je rečeno da kažem da sam video leševe od Bihaća do Ključa. Što više leševa, to bolje“, kazao je svedok i dodao da je kao obaveštajni saradnik SIPA-e radio četiri godine.

Za zločine počinjene na području Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta, uključujući ubistva više od 300 osoba, progone i uništenje verskih objekata, pored Ružnića, optužen je bivši komandant Petog korpusa Atif Dudaković i pripadnici ove jedinice – Sanel Šabić, Ibrahim Šiljdedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Koženjić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Unakrsnog ispitivanja svedoka nije bilo jer su odbrane zatražile od Sudskog veća da Državno tužilaštvu dostavi materijalne dokaze u vezi s ovim svedokom, uključujući još dva iskaza i sadržaj zapisa o dobrovoljnoj predaji 24 CD-a sa videozapisima te dokumente, a za koje je ovaj svedok potvrdio da ih je predao pripadnicima SIPA-e, prenosi Birn.

Sudsko veće je Državnom tužilaštvu naredilo da u roku od deset dana dostavi odbranama sve dokaze, kako bi mogli unakrsno ispitati svedoka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar