U trendu

Na Tibetu tunel na autoputu na najviĆĄoj nadmorskoj visini

PEKING – Na Tibetu je puĆĄten u saobraćaj tunel na autoputu koji se nalazi na najviĆĄoj nadmorskoj visini na svetu, na preko 4.750 metara.

Dvosmerni tunel je dugačak oko 5,7 kilometara i predstavlja deo autoputa dugog 400 kilometara koji povezuje regionalni glavni grad Lasu s gradom Ningci na jugoistoku Tibeta.

Izgradnja tunela počela je 2015. godine, a njegovim zavrơetkom put je skraćen za 12,3 kilometara, prenosi Kineski radio internacional.

Projektni menadĆŸer na izgradnji ovog tunela Gong Bin rekao je da je tokom izgradnje ostvareno viĆĄe od 10 tehnoloĆĄkih rezultata, poput poboljĆĄanja preciznosti pregleda planinskih tunela u ekstremno hladnim vremenskim uslovima i na velikim visinama.

On je rekao da se, pored hladnoće i nedostatka kiseonika, viơe od 2.000 gradevinskih radnika suočilo i s brojnim drugim izazovima.

Gong je naveo i da je ovaj autoput vaĆŸan saobraćajni pravac za istočni deo Tibeta, koji moĆŸe pomoći u jačanju turizma, razvoja industrije i koji moĆŸe podići kvalitet ĆŸivota lokalnog stanovniĆĄtva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.