U trendu

Na16. Strateškom forumu u fokusu

budućnost Evrope

BLED, 1. septembra (Tanjug) – Godišnji 16. Bledski strateški forum (BSF) počeo je danas na Bledu, a u fokusu učesnika, među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, je budućnost Evrope.

U uvodnom delu Foruma učesnicima se obraćaju premijer Slovenije Janez Janša, ministar spoljnih poslova Slovenije Anže Logar i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Predsednik Vučić sedi pored premijera Albanije Edija Rame i predsednika Evropskog parlamenta Davida Sasolija.

Inače, Vučić kao jedini političar iz regiona učestvuje na prvom liderskom panelu posvećenom budućnosti Evrope i njene otpornosti na izazove.

O toj temi razgovaraće predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli, premijeri Češke Andrej Babiš, Slovačke Eduard Heger, Slovenije Janez Janša, Grčke Kirijakos Micotakis, Mađarske Viktor Orban i Hrvatske Andrej Plenković.

Na tom panelu učestvovaće i državni sekretar Vatikana Pietr Parolin, predsednik Saveta EU Šarl Mišel i evropska komesarka za demografiju i demokratiju Dubravka Šuica.

Predsednik Srbije je ranije izjavio da će na Strateškom forumu na Bledu imati brojne razgovore, i da će, kao jedini političar iz regiona, učestvovati na panelu u evropskom formatu.

Vučić je će se na Bledu sastati sa predsednikom Saveta EU Šarlom Mišelom i sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

U okviru Foruma biće razmatrano i proširenje EU, a na panelu posvećenom toj temi, koji će otvoriti predsednik Slovenije Borut Pahor, učestvovaće predsednik Bugarske Rumen Radev, premijer Slovenije Janez Janša, članovi Predsedništva BiH, premijeri Crne Gore Zdravko Krivokapić, Albanije Edi Rama, Severne Makedonije Zoran Zaev, Poljske Mateuš Moravjecki, premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti, kao i novi Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit.

Na tom panelu, biće i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, kao i komesar za proširenje Oliver Varheji.

Generalni sekretar BSF-a Petar Grk rekao je da će oko 170 panelista iz celog sveta razgovarati o različitim aspektima budućnosti Evrope i da je to prioritet.

„Slaba EU nije nikome u interesu. Slaba EU znači nejasnu budućnost, kako u pogledu naših međusobnih odnosa, tako i uloge koju će EU imati u budućoj međunarodnoj arhitekturi. Debata je dostigla fazu u kojoj je potrebno pronaći rešenje kako možemo nastaviti da živimo zajedno kao EU ili kao Evropa“, rekao je Grk.

Objasnio je da će četiri glavne teme na konferenciji biti budućnost Evrope, transatlantski odnosi, razvoj i digitalizacija, kao i da će raspravu o transatlantskim odnosima obeležiće dešavanja u Avganistanu, a razgovori o državnom razvoju biće povezani sa borbom protiv klimatskih promena..

Na dnevnom redu će, kako Grk kaže, biti i pandemija Kovid-19, a ovogodišnji paneli fokusirani su na oporavak od pandemije.

Zbog trenutne epidemiološke situacije neki učesnici će učestvovati u debatama virtuelno, dok će većina prisustvovati lično.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.