U trendu

Načalnik policije: Prema Flojdu primenjena prekomerna sila

MINEAPOLIS – Suđenje policajcu Dereku Šovinu za ubistvo Džordža Flojda nastavljeno je svedočenjem policijskog načelnika koji je odgovarao na pitanja o prekomernoj upotrebi sile.

Džodi Stajger je rekao da je, posle pregleda snimka na kojem Šovin kleči na Flojdovom vratu tokom hapšenja, zaključio da je sila bila prekomerna, piše Glas Amerike.

Drugi svedok, policijski načelnik Ker Jang, rekao je da je Šovin prošao 40-časovnu obuku o postupanju u krizama i da je obučen tako da deeskalira situaciju.

Jang je objasnio da je deo obuke koju je prošao Šovin i postupanje sa zavisnicima ili mentalno obolelima u kriznim situacijama.

On je poslednji u nizu policajaca iz Mineapolisa koji su se na suđenju pojavili kao svedoci tužilaštva i potvrdili da se Derek Šovin nije ponašao u skladu sa protokolom kada je klečao na Flojdovom vratu više od devet minuta.

Derek Šovin radio je u policiji 19 godina, a otpušten je dan posle smrti Flojda. Optužnica protiv njega ima tri tačke – ubistvo iz nehata, ubistvo drugog i trećeg stepena, a o tome da li je kriv odlučiće rasno mešovita porota.

Branilac Šovina tvrdi da je Flojd preminuo zbog zdravstvenih problema koje je imao, a da je Šovin samo primenjivao protokol pri hapšenju.

Prethodnih dana je svedočio i šef policije Mineapolisa Medaria Aradondo koji je potvrdio da Šovin nije pratio protokol policije kada je Flojda oborio na zemlju.

Aradondo, prvi crnac na čelu policije Mineapolisa, otpustio je Šovina i trojicu policajaca dan nakon Flojdove smrti, a događaj okarakterisao kao „ubistvo“.

Suđenje je od početka ove nedelje obeležio i emotivni iskaz svedoka koji je video momenat obaranja Flojda na zemlju, uprkos tome što se neprestano žalio da ne može da diše.

Smrt Džordža Flojda pokrenula je proteste protiv policijske brutalnosti i rasizma širom SAD i u svetu.

Neposredno pred početak suđenja grad Mineapolis je Flojdovoj porodici isplatio 27 miliona dolara odštete.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.