U trendu

Načelni dogovor za sastanak Bajdena i Sija do kraja godine

VAŠINGTON – SAD i Kina načelno su dogovorili da njihovi predsednici održe sastanak do kraja godine, nakon jučerašnjeg razgovora na visokom nivou koji su za cilj imali poboljšanje komunikacije između dve zemlje.

Sastanak iza zatvorenih vrata u jednom hotelu u švajcarskom gradu Cirihu, između američkog Savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivana i člana Politbiroa Centralnog komiteta KP Kine i direktora Kancelarije Centralne komisije za spoljne poslove Jang Điečia, bio je njihov prvi susret nakon kinesko-američkog strateškog dijaloga na visokom nivou, u kome je učestvovao i američki državni sekretar Entoni Blinken, u Enkoridžu na Aljasci u martu ove godine, prenosi Rojters.

Bela kuća je u saopštenju navela da ovaj susret predstavlja nastavak razgovora američkog predsednika Džozefa Bajdena i kineskog predsednika Si Đingpinga, koji su 9. septembra telefonskim putem okončali sedmomesečni prekid u komunikaciji lidera dve zemlje.

Američka administracija je saopštila da je Saliven tokom sastanaka izrazio zabrinutost zbog niza spornih pitanja, poput kineskih akcija u Južnom kineskom moru, kao i ljudskih prava i stava Pekinga prema Hongkongu, pokrajini Sinđijang i Tajvanu.

Peking i Vašington odvojeno su potvrdili da su razgovori, koji su trajali šest sati, bili konstruktivni i teški,a američka strana je rekla da se njihov ton veoma razlikovao od onog na Aljasci.

Bela kuća je navela da je sastanak doneo načelni dogovor o održavanju virtuelnog bilateralnog Samita do kraja godine, a portparolka Džen Psaki je naglasila da više detalja za sada nema i da se još uvek radi na priprema razgovora dva predsednika.

Ranije se špekulisalo da bi njih dvojica mogli da se sastanu lično na samitu G20 u Italiji tokom oktobra, ali Si nije napustio Kinu od izbijanja pandemije početkom prošle godine.

Bela kuća je saopštila da će Salivan, nakon ovog susreta učestvovati na sastancima u Briselu sa zvaničnicima NATO i Evropske unije, kao i da će posetiti Pariz, gde će izvestiti evropske lidere o svom sastanku sa Jangom.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju navelo da je Jang saopštio Sallivanu da bi sukob dve zemlje bio štetan kako za njih tako i za ceo svet.

„Dve strane su se složile da preduzmu mere za jačanje strateške komunikacije, pravilno upravljanje razlikama,izbegavanje konfliktnih situacija i sukobljavanja“, navodi se u saopštenju kineskog ministarstva.

Američki predsednik je u utorak potvrdio da je sa kineskim predsednikom razgovarao o Tajvanu i da su pristali da se pridržavaju „tajvanskog sporazuma“, u trenutku kada se tenzije povećavaju između Tajpeja i Pekinga.

Smatra se da se u ovoj izjavi Bajden poziva na dugogodišnju politiku Vašingtona “jedne Kine“, prema kojoj SAD zvanično priznaju Peking, a ne Tajpej, i Zakon o odnosima s Tajvanom, koji jasno daje do znanja da odluka SAD da uspostavi diplomatske veze sa Pekingom umesto sa Tajvanom počiva na očekivanju da će se budućnost ostrva određivati mirnim putem.

Tenzije oko Tajvana su se povećale poslednjih godina i Peking nije isključio upotrebu sile za povratak ostrva, koje smatra svojom suverenom teritorijom.

Tokom perioda od četiri dana, koji je počeo prošlog petka, Tajvan je izvestio da je blizu 150 aviona kineskih vazdušnih snaga registrovao u svojoj protivvazdušnoj zoni, a juče je prijavljen jedan upad.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.