U trendu

Načinjen prvi korak ka okončanju građanskog rata u Kolumbiji

BOGOTA – Predsednik Kolumbije Gustavo Petro izjavio je danas da su mirovni pregovori između kolumbijske vlade i pobunjeničke levičarske grupe ELN napredovali te da je postignut dogovor o prvoj tački sporazuma.

Obe strane su se složile da se domorodačkom stanovništvu raseljenom zbog sukoba daju garancije za bezbedan povratak na svoju zemlju u pokrajini, rekao je on.

Levičarska Nacionalna oslobodilačka armija (ELN) je poslednja pobunjenička grupa koja je još aktivna u sukobu koji traje oko 60 godina, prenosi Rojters.

Razgovori između dve strane nastavljeni su prošlog meseca u glavnom dragu Venecuele Karakasu, posle više od tri godine nakon izbora Gustava Petra, koji je prvi levičarski predsednik te zemlje i bivši gerilac.

Petro je bivši član pobunjeničke grupe M-19, a na predsedničku dužnost stupio je u avgustu uz obećanje da će doneti „potpuni mir“ u Kolumbiji, preneo je Rojters.

„Ne treba da gledamo jedni druge kao na neprijatelje. Jedini zadatak koji obe strane imaju je pomirenje“, rekao je predstavnik grupe ELN u mirovnim pregovorima Pablo Beltran.

Levičasrka pobunjenička grupa ELN ima oko 2.500 članova, a u prošlosti je optuživana da je do novčanih sredstava dolazila pomoću trgovine drogom i ilegalnog rudarenja.

Kolumbijski visoki komesar za mir Danilo Rueda ranije je rekao da „ljudsko dostojanstvo“ mora biti glavna tema pregovora, kako bi se eliminisao strah od ubistva ili kidnapovanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.