U trendu

Nacionalni dan Belgije u senci poplava i pandemije

BRISEL, 21. jula ( Tanjug) – Belgija danas obeležava Nacionalni dan svečanostima koje su prilagođene trenutnim okolnostima pandemije virusa Kovid-19 i razornih poplava koje su prošle nedelje pogodile zemlju i njene susede.

Broj događa biće smanjen i vremenski ograničen, a šira javnost je zbog epidemioloških mera neće biti u prilici da prisustvuje zvaničnim ceremonijama.

Nacionalni praznik Belgije obeležava se kao sećanje na 21. juli 1831. godine kada je kralj Leopold Prvi u Briselu položio zakletvu kao prvi kralj Belgijanaca.

Svake godine na ovaj dan belgijska kraljevska porodica, zvanične institucije zemlje, ali i predstavnici Evropske unije, čije se sedište nalazi u prestonici Belgije, prisustvuju ceremonijama koje uključuju vojnu i civilnu paradu, intoniranje himne i završni vatromet.

Prošle godine obeležavanje Nacionalnog dana u Belgiji je bilo otkazano zbog pandemije, dok će ove godine parada biti skraćena i posvecena „kovid herojima“, na prvom mestu zdravstvenim radnicima i studentima koji su bili u prvim redovima borbe protiv pandemije.

Širom grada biće organizovani muzički nastupi, ali je zbog žrtvana prošlonedeljnih poplava otkazan tradicionalni nacionalni bal i veliki vatromet koji obeležava kraj Nacionalnog dana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.